Ředitelka jejího protiepidemického odboru Lilian Rumlová připomněla, že od začátku chřipkové sezony hygienici evidují 13 závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou. Před týdnem jich bylo sedm. Dva z těchto pacientů zemřeli, ještě v minulém týdnu evidovali hygienici jedno úmrtí.

V souvislosti s vysokou nemocností je vydán zákaz nebo omezení návštěv ve většině nemocnic na území kraje i v řadě domovů seniorů a dalších zařízeních sociálních služeb – a provoz omezily i některé školy.

Výrazný pokles nemocnosti

Celková nemocnost ve středních Čechách výrazně poklesla – ve srovnání s předchozím týdnem se snížila o 24,1 procenta, když úbytek nemocných zaznamenaly celé střední Čechy s výjimkou Příbramska – a dostala se pod epidemický práh, za který se zpravidla považuje 1600 případů onemocnění na sto tisíc obyvatel. Aktuální hodnota za celý kraj dosahuje 1383 přepočtených onemocnění. Zákazy návštěv nicméně prozatím zůstávají v platnosti.

Akutní respirační infekce včetně chřipky ve Středočeském kraji - 7. kalendářní týden roku 2020.Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

„Nejvyšší nemocnost byla hlášena v okrese Mělník, nejnižší v okrese Praha-západ,“ připomněla v pátek Rumlová. Upozornila také na jarní prázdniny, které se vztahovaly na Benešovsko a Berounsko. Pávě jarní prázdniny šíření infekce zpravidla výrazně přibrzdí. Pro příští týden se jarní prázdniny, jejichž termíny jsou rozplánované až do poloviny března, středním Čechám vyhnuly.

Plošná epidemie stále trvá

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová v pátek připomněla, že celorepublikově je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1601 nemocných. „Nejnovější údaje potvrzují, že i přes pokles nemocnosti nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ konstatovala Gottvaldová.

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově získala třetí místo v soutěži Bezpečná nemocnice, kterou loni už po dvanácté vyhlásil Kraj Vysočina.
Film o epidemii natočila nemocnice půl roku před koronavirem

Nadále doporučuje občanům, aby se pokud možno vyhýbali větším skupinám lidí – a nezapomínali ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla (především kýchat do kapesníku – a také vždy si umýt ruce po cestě hromadnou dopravou).

„Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitaminů,“ radí Gottwaldová. Obrací se současně i na ty, kteří již onemocněli: měli by se chovat zodpovědně, infekci nepodceňovat a nešířit ji dál. „Je mnohem lepší chřipku vyležet, než nákazu dále šířit,“ zdůraznila hlavní hygienička.

Desetina onemocnění jako chřipka

Necelá desetina z celkové nemocnosti, přesně 9,0 procenta, spadá ve Středočeském kraji do kategorie onemocnění s klinickým obrazem chřipky. Také zde je patrný výrazný pokles proti předchozímu týdnu: o 49,2 procenta. Celková nemocnost tohoto typu nyní ve středních Čechách dosahuje 124 případů onemocnění na sto tisíc obyvatel.

Trachodon z Cesty do pravěku. Tento dinosaurus patřil do čeledi hadrosauridů
Druhem rakoviny, která se dodnes projevuje u lidí, trpěli i dinosauři