Brožira láká k návštěvě deseti míst rozprostřených po celém kraji. Mají jedno společné: jsou spojena s dávnou – a někdy i hodně dávnou – romantikou partnerských vztahů. Brožura přitom pomáhá oživovat jak hodně známé milostné příběhy, tak i objevovat takové, o nich se tolik neví.

Památník Karla Čapka to má jasné: ano, brožura připomíná Čapkův vztah s herečkou Olgou Scheinpflugovou. I takové Konopiště asi překvapí jen málokoho: příběh vyvzdorovaného manželství tamějšího pána, následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este a nedostatečně urozené hraběnky Žofie Chotkové patří málem k legendám. Stejně jako Brandýs nad Labem s „jeho“ rodinou císaře Karla I. a Zity.

Víte ale třeba, jak to dopadlo s Josefínou, která jako múza okouzlovala Antonína Dvořáka? Nebo dejme tomu Mělník. Ten by mohl nabídnout historek hned několik. Brožura královské věnné město připomíná v souvislosti s chotí Zikmunda Lucemburského Barborou Celskou, která tam dožila – poté, co jaksi byla až příliš samostatná, bez potřeby ohlížet se na manžela (jemuž ovšem dokázala pevně stanout po boku vždy, když to bylo třeba). Dnes bychom řekli žena emancipovaná a podnikavá, před staletími se však mohlo mluvit spíš o neposlušnosti – ale už ticho, prosím; jedná se přece o příběhy o lásce.

Muzeum v Jílovém obohatila nová výstava o trampech.
Muzeum přibližuje život v pravěku trampingu i v pravěku skutečném

Ach ano; milostný život může dostávat mnoho podob. „Jedná se o šťastné i nešťastné příběhy žen, mužů, mileneckých i manželských dvojic,“ přibližuje obsah ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Nora Dolanská. Zdůraznila, že jde o skutečné příběhy o lásce plné emocí, bojující s předsudky a dalšími nástrahami. Příběhy, jejichž dějištěm se staly zámky i další místa ve středních Čechách.

Brožura nabízí i příběhy spjaté s Roztokami u Prahy, Poděbrady, Vrchotovými Janovicemi či se zámky Nelahozeves a Březnice. V tom posledně jmenovaném dokonce renesanční dáma Filipína musela na schodech „nacházet“ odložená vlastní miminka, aby se jich jako nalezenců mohla ujmout a své děti vychovávat! 

Ano, v souvislosti s těmito místy se lze dozvědět i spoustu zajímavostí, o nichž se učitelé ve škole nejspíš nezmínili – a když, tak jen okrajově… Tohle vše může zdarma získat každý – a vlastně hned a bez toho, aby musel někam chodit. Stačí jen pár kliknutí. Doslova. Středočeská turistická centrála brožuru ve formátu pdf nabízí ke stažení ZDE. Soubor, který i navzdory tomu, že obsahuje i spoustu fotografií, dosahuje velikosti pouze 1 MB, se stáhne raz dva – a ani není nutné nic tisknout. Obsah se dá pohodlně prohlížet i číst klidně třeba na mobilu. 

Sto dvacet let své existence si v neděli připomene hvězdárna v Ondřejově na Praze-východ. Na snímku Západní a v pozadí Centrální kopule postavené J. J. Fričem
Špičková observatoř v Ondřejově začínala jako dřevěná bouda
Konference „Středočeský kraj – region budoucnosti“.
Změnu života v kraji slibují elektronické systémy. Ale i nové vzdělávání