Obžaloba nicméně hovoří o pokusu o vraždu. Obžalovaný podle spisu nejprve své expartnerce hrozil upálením, přičemž mával přineseným kanystrem s benzinem, a když žena utekla do chaty, kde byl i její přítel, polil dveře a zapálil je. Totéž udělal i s jedním z oken, aby znemožnil cestu ven. Jako žhář si pak ještě odskočil k sousední chatě. Nebyla to náhoda: jeho sokem v lásce se totiž stal soused z osady.

S tím, že způsobil bezmála čtvrtmilionovou škodu, se ale agresor jednající pod vlivem alkoholu nespokojil. Muže, jemuž se z hořící chaty podařilo uniknout, ještě ohrožoval nožem – ten se však ubránil. Rovnou z místa činu pak útočník putoval do policejní cely; následně ho soud poslal do vazby.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
„Celostátní“ kauza Čapí hnízdo budí středočeské emoce

Dokonanou tragédií rovněž z blízkého okolí metropole se středočeský krajský soud zabývá od čtvrtka. Stanul před ním mladík, který loni 30. června jako čerstvě zletilý v Dobřichovicích na Praze-západ usmrtil svou matku. Závažné zranění nožem na krku jí způsobil poté, co mu žena vypnutím Wi-Fi routeru znemožnila přístup k internetu, na němž se podle vlastních slov chtěl „uklidnit“, když došlo ke konfliktu kvůli jeho vysvědčení a umývání nádobí. 

Souvislosti nyní mapuje trestní senát – nicméně skutečnost zřejmě byla zcela jiná, než by snad napovídal pohled jen na samotné okolnosti činu (ostatně ohlášeného brzy po jeho spáchání, a to samotným podezřelým). Mladík, který po krvavém útoku putoval do vazby a nyní usedá na lavici obžalovaných, se dlouhodobě nacházel ve značně problematické situaci. Rozpory s matkou byly na denním pořádku; student, který se netajil myšlenkami na sebevraždu, byl i v psychologické a psychiatrické péči. „Vypadalo to, že co se stalo, bere jako vysvobození,“ řekl Deníku policista, který je s pozadím případu obeznámen. 

Obě kauzy budou v jednacích síních pokračovat dalším dokazováním. 

Ilustrační foto
Před očesáním kol a poškrábáním nezachránil auto ani plot
Ilustrační foto.
Řidič policistům nadýchal přes dvě promile