Bývalou starostku obžaloba viní, že v období od roku 2010 do roku 2014 padělala podpisy na dohodách o provedení práce pro obecní úřad i výplatnicích a dala účetní pokyny k výplatě peněz. Buď v hotovosti, které vyzvedla a vrátila výplatní lístek s falešným podpisem, nebo bezhotovostním převodem na údajný účet pracovníka.

Celkem měla využít osobní údaje čtyř mužů, kteří skutečně pro Hvězdonice údržbářské i odborné práce či stavební dozoru vykonávali, ale nikoliv v rozsahu uvedených na falešných dohodách či fakturách. Ani zdokumentované částky nepřebírali.

Při předchozích soudních přelíčeních svědci, kromě posledního, na jehož výslech před tříčlenným soudním senátem se čeká, potvrdili, že některé kriminalisty, státní žalobkyní a soudkyní předložené smlouvy a výplatnice neznají.

Uznání pochybení

Celková škoda byla vyčíslená na 313 620 korun. Ani v pondělí se obžalovaná Alexandra Baňařová k výslechu svědka, který před lety pro obec vykonával sádrokartonářské práce a opravoval střechu, nevyjádřila.

Už v přípravném řízení ale svoje pochybení uznala a začátkem května celou částku obci poukázala. Čin zdůvodnila exekučně vymáhaným výživným, které jí dlužil bývalý partner. Soudní líčení pokračuje v říjnu.

Čtěte také: Složité případy, odvolání… Soudy se starosty trvají roky