Mělo by si město nadále ponechat byty po sovětské armádě v sousedních Milovicích, jak míní opozice – a pro tuto variantu se vyjadřovali i někteří z nájemníků – nebo je rozumné získat peníze jejich prodejem? To jsou varianty, nad nimiž se v rámci místního referenda zamýšlejí občané v Lysé nad Labem na Nymbursku.

Okrsková volební komise U Stadionu v Mladé Boleslavi.
OBRAZEM: Ve volební komisi U Stadionu minimalizovali riziko přenosu covidu

Další otázky věnované místním záležitostem, často zaměřených na budoucí podobu konkrétní oblasti, dostávají podle údajů krajského úřadu ke zvážení ještě lidé v městech a obcích Nové Strašecí (okres Rakovník), Pchery (Kladno), Řevnice (Praha-západ) a Stará Lysá (Nymburk).

Může se však stát, že referendum, jež někteří lidé označují také slovem plebiscit, někde závěr nepřinese – to v případě, že by se nedostavil potřebný podíl voličů. Právě pro krajské volby přitom bývá příznačná nižší účast v porovnání s volbami komunálními, prezidentskými či s výběrem poslanců – a ani volba senátora obvykle zájem voličů příliš nenavýší. Aktuálně se navíc mohou projevit vlivy počasí s mimořádně krásným počasím, které láká k výletům. Celkově bude účast zřejmě obdobná jako při posledních krajských volbách před čtyřmi roky – zhruba kolem 30 procent.

Online reportáž