„Tato suma je od řady dárců, kteří nyní přispěli. Zdá se, že se daří informaci o sbírce šířit. Určitě tomu pomohly i pořádané akce, výtvarná soutěž pro děti, Běh pro zvon i Koncert pro zvon. Řadu příspěvků získáváme také díky osobnímu setkání a oslovení donátorů," uvedla členka iniciativy, která sbírku pořádá, Malvína Krepsová.

První milion ze tří potřebných byl vybrán za pouhých šest měsíců. Členové iniciativy věří, že příští rok touhle dobou by již mohl zvon, který nahradí ten, jež byl zrekvírován za druhé světové války, na věži kostela sv. Jakuba znít.

Pořád je co nabízet

Veřejná sbírka i nadále pokračuje. „V souvislosti s Vánocemi nabízíme možnost nákupu předmětů s logem sbírky," poznamenala Malvína Krepsová. Dárci tak mohou sbírku podpořit zakoupením keramických zvonečků, tašek, triček či placek.

V nabídce jsou ale i dřevěné stavebnice, nástěnný kalendář kutnohorských kapliček s obrázky Jiřího Kellera, CD kutnohorského varhaníka Michala Hanuše s nahrávkou varhan kostela sv. Jakuba nebo poukaz na prohlídku věže kostela sv. Jakuba či ochozů chrámu sv. Barbory. „Tato místa nejsou běžně přístupná. Prohlídky jsou naplánovány na květen," dodala Malvína Krepsová.

Na příští rok jsou již nyní plánovány další aktivity na podporu sbírky. Kutnohoráci se mohou těšit na výstavu ve Spolkovém domě o kutnohorských zvonech a zvonařích. Na stejné téma je pak připravována kniha, která by mohla být vydána na podzim příštího roku.

Čtěte také: Nadace už má peníze na zvon, který bude připomínat Václava Havla