"Tato bitva pro mě byla poslední v mé dvaatřicetileté politické kariéře. Na stranické úrovni z toho vyvodím odpovědnost demisí na předsedu středočeského krajského výboru KDU-ČSL," uvedl Vacek, který byl v minulosti příbramským starostou nebo náměstkem hejtmana. Krajský výbor lidovců by si měl podle něj zvolit nového předsedu na půl roku do krajské konference.

Vacek míní, že přišel čas generační výměny, středočeskou organizaci KDU-ČSL by podle něj měli vést lidé, kteří se dokážou lépe orientovat v současné době. "Teď už budu pouze řadovým členem KDU-ČSL, má mise už skončila," řekl.

Selhání ve středních Čechách

Předseda strany Pavel Bělobrádek v minulosti uvedl, že je pro něj primární, aby se lidovci vrátili do krajských zastupitelstev ve středních Čechách a některých dalších regionech, kde nyní nejsou. Ve středních Čechách se to nepodařilo, což Vacek bere jako selhání. "Středočeská KDU-ČSL selhala a já za to nesu plnou odpovědnost," uvedl.

Koalice KDU-ČSL, Strany zelených a SNK ED získala ve středních Čechách 3,51 procenta hlasů, což jí nestačilo na vstup do zastupitelstva. "Je velmi pravděpodobné, že 1,5 procenta, co nám chybělo, nám vzali Starostové a nezávislí. Ale taková je politická realita a my jsme skončili v poli poražených," uzavřel Vacek.

Čtěte také: Krajské volby ve středních Čechách ovládlo hnutí ANO 2011