VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona lahodného burčáku začíná

Střední Čechy /ANKETA, INFOGRAFIKA/ - Sezona burčáku právě začíná. Podle vinařského zákona už by ale mohla být dávno v plné síle, částečně zkvašený hroznový mošt nazývaný burčák smí být totiž pijákům nabízen už od začátku srpna. A nejpozději do konce listopadu.

15.9.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník / Kaboň Lukáš

Voňavému šumícímu nápoji s lehkým zakalením se přitom smí říkat burčák pouze v případě, že pochází výhradně z hroznů, sklizených i zpracovaných na území České republiky.

Vinné sklepy Kutná Hora už letošní burčák nabízejí. „Předpokládáme, že letos vyprodukujeme kolem 30 tisíc hektolitrů burčáku. Máme bílý, růžový, a podle toho, jak bude réva dozrávat, přibude i červený,“ slibuje Lukáš Rudolfský z Vinných sklepů.

Správný burčák by podle něho měl být tak akorát, tedy ani příliš sladký, ani příliš trpký.

Hotový burčák už nabízí také Mělnické vinařství Pavla Chorouše. V Jevíněveském vinařství ve třináct kilometrů vzdálené vesnici ale čas burčáku teprve přijde. Podle sklepmistra Romana Boušky bude hotový až v příštím týdnu. „Letos je dobrý rok na víno, hrozny jsou pěkné, snad nám to špačci ještě neozobou,“ říká Bouška.

Podle jeho slov zákazník nejlépe pozná pravý burčák, když ho pije ve sklepě přímo u vinaře. „Když si koupí burčák někde na ulici, už to není to pravé. Hlavně burčák má skutečně jen pár hodin, kdy je to opravdu burčák,“ dodává Bouška.

Burčák

Autor: Redakce

Máte rádi burčák?

ANO

39 hlasů

NE

6 hlasů

Hlasovalo: 45

Anketa byla ukončena

15.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

IV. třída, sk. B.
10

Ke kterému týmu patříte? Dejte mu svůj hlas a dotáhněte ho na vrchol!

Robert Votipka se svými svěřenci.

ON-LINE: Ptejte se ragbyového trenéra Roberta Votipky

OBRAZEM: Nejlepší svíčková byla z dančího masa

Mělnicko - Zelčínský zoopark letos opět zažil mistrovství ve svíčkové omáčce. Ochutnávaly se ty nejlepší omáčky a nesměla chybět ani soutěž v pojídání knedlíků se svíčkovou. Vítězná omáčka byla připravena z dančího masa. První a třetí místo získal Jaroslav Němec, který je známý především jako maxijedlík. Proto se zapojil také do soutěže v pojídání knedlíků, kde skončil o jeden knedlík na druhém místě. Vítěz jich totiž spořádal hned patnáct. 

Ve středu v Deníku: prvňáčci ze ZŠ Tišice a ZŠ Liběchov

Už ve středu pokračuje ojedinělý seriál Deníku, v němž se představí všechny děti, které letos nastoupily poprvé do školy. Prohlédněte si jejich rozzářené tváře plné očekávání nových vzrušujících zážitků. Ve středu 22. listopadu pokračujeme fotkami usměvavých dětí ze  ZŠ Tišice a ZŠ Liběchov.

Hasičská zbrojnice prochází opravou

Mlékojedy - Hasičská zbrojnice v Mlékojedech, která prochází od loňska rekonstrukcí, se dočká slavnostního otevření.

Kamion na parkovišti před obchoďákem? Občas se tam objeví

Střední Čechy – Nemilé překvapení čekalo v sobotu řidiče Jindřicha Koukala, když se chtěl s autem zastavit v berounské nákupní zóně u Litavky u dálnice D5. Musel se vyhýbat hned dvěma kamionům, s nimiž se setkal na parkovišti pro osobáky, a to navzdory hned dvěma zákazovým značkám. „Jeden stál přes spoustu parkovacích míst, druhý manévroval s popojížděním sem a tam, protože na dlouhé soupravy parkoviště není zkonstruováno,“ připomněl Koukal. S dodatkem, že dlažba určitě není přizpůsobena ani takhle těžkým vozidlům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT