Podle slov Luboše Mandíka z příbramské hygienické stanice se projevuje vliv slunečných a velmi teplých dnů posledních dvou týdnů – a občasné přeháňky a bouřky mnoho nemění.

Větší zhoršení na Orlíku

Výrazný nárůst podílu sinic zaznamenali hygienici zejména na přírodním koupališti v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Tamější voda je nyní klasifikována stupněm 4 na pětibodové škále obdobné školnímu známkování – což znamená už vodu nevhodnou ke koupání. Z minulých let jsou nicméně právě pro Bakov horší výsledky známé téměř jako „tradiční“ – stejně jako fakt, že navzdory zjištěným hodnotám se tam leckteří návštěvníci chodí koupat i nadále, aniž by v souvislosti s tím pociťovali problémy.

Regionální spisovatelka Barbora Walterová.
Kniha Síla naděje bude pro čtenáře možná překvapením

Také na Orlíku sinic v posledním týdnu přibylo; všechny sledované lokality ve středočeské části přehrady spadly na trojku. „Lepší situace je v koupacích oblastech na březích vodního díla Slapy, kde stupněm 3 je ohodnocena kvalita vody pouze na profilu Županovice,“ připomněl Mandík. Ostatní lokality na Slapech dostaly dvojku, a to kvůli mírnému zhoršení kvality vody, způsobenému zvýšeným množstvím chlorofylu. „Na profilu Ždáň je voda stále na dobré úrovni a je hodnocena stupněm 1,“ doplnil Mandík.

Zdůrazňuje současně, že tam, kde je voda hodnocena stupněm 3, návštěvníci nemusejí mít obavy ani omezovat své koupací aktivity. „Nicméně lidem se sníženou imunitou, případně alergikům, malým dětem či těhotným ženám však jednoznačně doporučujeme, aby se po vykoupání vždy osprchovali,“ upozornil zkušený hygienik, který se kvalitě koupacích vod věnuje dlouhodobě.

Došlo dokonce na zlepšení

Ne všechny lokality však hlásí zhoršení – a hlavně řada menších koupališť stále nabízí vodu ve výborné kvalitě; skutečně na jedničku. „Jsou to třeba Obecnice, Nový rybník a Jince na Příbramsku – nebo většina sledovaných lokalit v okrese Mladá Boleslav,“ upozornil Mandík. Řada dalších lokalit je hodnocena stupněm 2 kvůli snížení průhlednosti vody v důsledku zvýšeného množství chlorofylu. Z těch při namátkovém výběru připomíná například Hradišťko I na Kolínsku, jezera Poděbrady a Ostrá v okrese Nymburk nebo přírodní koupaliště Jureček, Proboštská jezera a Vyžlovka na Praze-východ. Na dvojce je nyní také Tyršovo koupaliště v Rakovníku, jemuž se kvality vody zlepšila z předchozího třetího stupně.

Někde voda nejspíš zezelená

Předpověď počasí sice fandí samotným návštěvám přírodních koupališť, méně optimismu však už nabízí z pohledu očekávaného vývoje kvality vody. Proto hygienik Mandík doporučuje milovníkům koupání sledovat, do jaké vody se chystají hupsnout. „V případě výrazného zeleného zabarvení, které se navíc projevuje při hladině, doporučujeme se vždy osprchovat,“ radí. A pokud se na hladině koncentruje fytoplankton ve větší míře, to znamená, že vytváří souvislý povlak vodního květu, citlivějším lidem koupání nedoporučuje vůbec.