Velkou radost mají například Říčanští. Letos z dotací postaví úplně novou mateřskou školu v Labské ulici. Ta bude mít kapacitu až 112 dětí. Dotace necelých 20 milionů korun z Regionálního operačního programu Střední Čechy pokryje většinu nákladů.

Celkovou investici včetně vybavení odhaduje město na třicet milionů korun, výslednou cenu ale sníží soutěž mezi stavebními firmami, která se uskuteční v nejbližších týdnech.

Starosta Vladimír Kořen podotkl, že dotace tak splní přání celého města, které podobně jako mnoho dalších obcí z okolí Prahy trápí nedostatek míst ve školách a školkách. „Mám ohromnou radost, protože situace s veřejnými školkami je právě v Říčanech velmi kritická, stovky dětí spolu s rodiči čekají ve frontách," řekl.

Na přípravu projektu měl tým z radnice jen tři měsíce. Zastupitele pobídl k výkonu také středočeský hejtman Josef Řihák, když město navštívil v době červnových povodní. V srpnu zastupitelé schválili investiční záměr na zcela novou mateřskou školu v lokalitě Labská. Poté město v rekordním čase připravilo projektovou dokumentaci, získalo stavební povolení a do konce září stihlo zažádat o dotaci.

Výstavba školky by mohla odstartovat už na jaře a skončit hned na podzim téhož roku. V lednu roku 2015 by tak do školky mohly děti nastoupit. Plánovaná kapacita zařízení bude čtyři třídy pro 28 dětí, celkem zajistí předškolní docházku až 112 dětem.

Spolu s rozšířením prostor školky u Slunečních hodin pro dalších 49 dětí tak město získá pro předškolní děti celkem 161 míst.

Cyklostezky i zastávky zpříjemní dopravu

Pro zlepšení veřejné dopravy bylo regionálním výborem schváleno třináct projektů za necelých sto milionů korun. Nové cyklostezky mohou očekávat obyvatelé Příbrami, Kolína, Benátek nad Jizerou, obce Karlík, Vraného nad Vltavou, Tuchlovic, Horoušan nebo Hýskova.

K dalším úspěšným projektům patří i rekonstrukce a výstavba nových autobusových zastávek v Kralupech nad Vltavou, Mělníku, Novém Strašecí a v dalších obcích u Prahy.

Ve výzvě zaměřené na veřejnou infrastrukturu a služby cestovního ruchu bylo vybráno deset projektů v celkové hodnotě 102 milionů korun. K těm největším patří rekonstrukce zámku Rataje nad Sázavou nebo vybudování nového informačního centra v Dolních Břežanech.

Více míst ve školkách a domovech pro seniory

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák dodal: „Za velmi důležité rozhodnutí dnešního jednání Výboru Regionální rady rozhodně považuji schválení šesti projektů na vybudování mateřských škol." V tomto případě se jedná o 69 milionů korun. Na novou či zrekonstruovanou školku se proto již nyní mohou těšit rodiče i děti z měst Králův Dvůr, Beroun, Kutná Hora, Poděbrady, Příbram a již zmiňované Říčany.

Za peníze z Evropské unie ve výši 87 milionů korun bude také dokončena dostavba Domova pro seniory v Uhlířských Janovicích, kde se zvýší počet lůžek ze stávajících 24 na 154.

Významnými dopravními projekty za desítky milionů korun jsou také oprava silnice mezi obcemi Nehvizdy a Mochov a oprava mostu přes Litavku v Příbrami.

Nové výzvy pro hřiště a kulturní zařízení

Vzhledem ke změně kurzu koruny vůči euro mohl Výbor Regionální rady Střední Čechy vyhlásit i dvě nové výzvy na volnočasové aktivity s celkově vymezenou sumou 115 milionů korun. Tyto výzvy jsou vyhlášeny do 25. března.

Vedoucí finančního útvaru výboru Martina Semelková přiblížila: „Žadatelé v nich budou moci předkládat projekty na dětská hřiště, kulturní sály, divadla, prostory pro volnočasové aktivity a podobně."