Degustace začíná. Asi bych v rámci reportážního utajení neměl říkat, že víno dělím na bílé, červené a pivo. Nejsem si totiž jist, jestli vínomilci, jak sommeliér Martin Kudrnovský degustátory nazývá, mají takový smysl pro humor jako já.

Speciální sklenice na víno jdou do páru se sklenicemi s vodou, aby člověk jednotlivá vína oddělil. Tohle je věda, napůl pochutina, napůl alchymie. Ono vybrat dobré víno k jídlu není taky žádná legrace. Taktika, že v obchodě vyberete lahev podle etikety, je fakt špatná. Předtím, než sommeliér Martin Kudrnovský začne nalévat první vzorek, ptáme se ho rychle na pár dotazů.

Sommeliér je specialista na víno. Co vůbec musí umět někdo, kdo by se této dráze rád věnoval?

Sommeliér není specialista pouze na víno, ale také destiláty, teplé a studené nápoje a nesmíme zapomenout na doutníky. Je to poměrně náročný obor, který zahrnuje několik dalších odvětví, které by měl dobrý sommélier zvládnout.

Ovládat by měl jak teorii vína, snoubení vína a pokrmů, tak samozřejmě servis vína, který patří mezi to nejdůležitější!

Existují školy, kde člověka na dráhu sommeliéra připraví? Co se tam učí?

Ano, v České republice existuje několik institucí či škol, ať už soukromých či státních, které se specializují na výchovu a vzdělávání v této oblasti.

Jaké předměty se vyučují?

Výuku tvoří několik předmětů jako servis vína, názvosloví, historie, zeměpis vína, sklepní hospodářství nebo etiketa vína. Vše záleží na škole, kterou si vyberete.

Pokud někdo nemá hudební sluch, stěží bude muzikantem. Existuje nějaký podobný problém i v případě sommeliérství?

Existují lidé, kteří mají talent od pána Boha a jsou schopni porozumět vínu jako nikdo jiný.

Někteří se k vrcholu dostanu tvrdou prací. Sommeliér se učí celý svůj život, je to běh na dlouhou trať.

Jak dlouho se sommeliérství věnujete? Kdy jste k vínu poprvé „přičichl"?

Tomuto oboru se intenzivněji věnuji zhruba sedm let. Víno mě vždy lákalo a fascinovalo. Ale propadl jsem mu až po přečtení jedné knihy o světovém vinařství, kterou jsem dostal od přítelkyně.

Martin Kudrnovský:
- Sommeliérství se věnuje už sedm let, k oboru ho inspirovala kniha, kterou mu věnovala přítelkyně
- Jestli jako laik máte šanci užít si víno v hodnotě třeba šest tisíc korun za lahev, to je prý otázka
- Víno doporučuje francouzské, dobré víno má ale třeba i Švýcarsko nebo Itálie
- K dobrému vínu prostě patří skvělé jídlo

Lidé se často ptají, jestli je vážně rozdíl mezi lahví za šedesát korun a šest tisíc. Co byste jim řekl? Kde ten rozdíl je, užije si ho i laik?

Rozdíl tam je nepochybně, ale těžkou soudit, jestli ho dokáže laik rozeznat. Moje zkušenost je taková, že lidé kteří nejsou vyloženě vinomilci raději volí jednodušší a cenově dostupná vína.

Z které země byste vína doporučoval, proč?

Z Francie. Je to země s obrovskou vinařskou historií. Tato země nabízí opravdový ráj pro milovníky vína. V každém koutu země naleznete jiná vína, která báječně doplní regionální kuchyně.

Jak si na tom kvalitativně stojí česká vína? Jsou česká bílá a červená vína dobrá?

V poslední době je vidět značný posun k lepšímu. Kvalita neustále roste a někteří čeští vinaři svá vína prodávají do zahraničí, což je skvělé. Uznávám jejich práci.

Co to s vámi jako expertem na víno udělá, když si někdo do vína nalije kolu?

Mě to nechává chladným. V českých restauračních zařízení se často objevují taková vína, že by se možná bez koly nedala pít. (směje se)

Jak objevujete zajímavá vína? Jezdíte po vinohradech?

Nejlepší způsob, jak objevit nová a zajímavá vína, je cestovat po vinařských oblastech. Navštěvovat vinaře, jejich vinice a následně ochutnat jejich vína.

Kam jste se naposledy za vínem vydal?

Nedávno jsme navštívili zajímavé vinaře v Itálii. Procestovali jsme Toskánsko. Osobně považuji také za velmi impozantní vinařskou zemi Švýcarsko.

Pokud byste měl doporučit víno někomu, kdo ho nikdy nepil, jaké byste mu nabídl?

To je těžká otázka. Někteří lidé zkrátka víno nepijí a těžko je přesvědčit. Ale snažil bych se uvařit něco dobrého a k tomu mu nalít něco z mého sklepa. Víno by poté vyznělo ještě lépe.