Došlo však třeba i na místní stavby; včetně konkrétních aktivit kraje v regionech. Nebo na promluvy o tom, proč obce neřeší těžkosti se zásobováním obyvatel pitnou vodou za pomoci nabízených krajských dotací, připomněl náměstek hejtmanky Jiří Snížek (Piráti), který má na starosti oblast regionálního rozvoje a územního plánování.

První snímek Krtka astronauta přišel od Andrewa Feustela z paluby Mezinárodní vesmírné stanice ISS ve čtvrtek 26. května 2011, jedenáctý den po startu.
Krtek 2011, Krteček 2018. Oblíbená postavička slaví vesmírné úspěchy

Právě téma příspěvků na zajištění vody otevřel během své cesty do jižní části příbramského okresu; při hranici s Píseckem v Jihočeském kraji. Tam se vypravil na návštěvu oblasti Klučenicko-Petrovicko, patřící mezi osm regionů v kraji, jež se označují jako sociálně a hospodářsky ohrožené. Množství vody, kterou lze získat studen a vrtů, zde omezuje novou výstavbu, a tak si místní – a nejen starostové – hodně slibují od možného vybudování vodovodu, který by do obcí přivedl vodu z jižních Čech. „Zjišťujeme, proč některé obce ve specifických oblastech nevyužívají peníze z fondu obnovy venkova,“ poznamenal k tomu Snížek. S dodatkem, že k dispozici je více než půl miliardy korun.

Sociální služby i kultura

Na twitteru se Snížek také pochlubil setkáním se zástupci místních akčních skupin, s nimiž zavítal do zařízení sociálních služeb v různých místech kraje. Vedle mladoboleslavského domova seniorů navštívil také poskytovatele sociálních služeb Zvoneček Bylany a Domov Hačka v Olešce. A zvláště ve Zvonečku vyslechl informace, jen to zvonilo. Alespoň je náměstek hejtmanky oceňuje na sociální síti. „Polovinu potravin, které naše příspěvková organizace konzumuje, vyrábějí místní zemědělci. V Českém Brodě (Zvoneček) mají vždy vlastní slepice,“ ocenil. S poznámkou, že kratší dodavatelský řetězec si lze těžko představit.

Také statutární náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS), který má na starost oblast silniční dopravy, se na sociální síti netajil spokojeností. Prostřednictvím facebooku pochválil vývoj v Kralupech nad Vltavou, kde společně se stranickým kolegou Liborem Lesákem (ODS), jenž je v Kralupech místostarostou, loni kritizovali havarijní stav mostu v Pražské ulici. „Dnes už tu nestojí. A nejpozději na konci srpna tu bude stát nový most za téměř 21 milionů korun,“ zdůraznil. Přičemž připojil i další důvody k radosti: „Zdejší zhotovitel betonové stavby umí; navíc slibuje, že zkusí termín dokončení ještě o pár dnů zkrátit.“

Kupka však zajel také na Příbramsko, do brdské oblasti, kde společně se zástupci Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje kontroloval rekonstrukci silnice II. třídy u Rožmitálu pod Třemšínem. Nechyběly však ani schůzka s tamějším novým starostou Pavlem Bártlem (ČSSD), jenž vystřídal na sklonku roku zesnulého Josefa Vondráška (za KSČM), a na místním hřbitově položil květinu na hrob Jakuba Jana Ryby; autora dodnes populární České mše vánoční. Což zrovna v případě Kupky nelze vnímat jen jako splnění „povinnosti“ politika. K jeho zálibám patří vážná hudba – jíž se také v minulosti věnoval jako moderátor a redaktor Českého rozhlasu i organizátor festivalů.

Také již jmenovaný Lesák, jenž zastává i post krajského radního pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek, může nabídnout čerstvé dojmy z cest po kraji – a rovněž pozitivní. Zastavil se v Nymburce, kde si v rámci kontrolního dne prohlédl průběh rekonstrukce tří krajských budov. Jde o nyní uzavřené vlastivědné muzeum, které je jednou z pěti poboček Polabského muzea Poděbrady, střední zdravotnickou školu a základní uměleckou školu. „Vše běží podle plánu, žádné zdržení nehrozí,“ shrnul poznatky získané na místě. „To je přesně to, co rád slyším,“ komentoval postup prací.

Pomoc od kraje? Peníze!

Že se vydal „mezi lidi zjišťovat, co se děje mimo jeho kancelář“, jak sám uvedl, ohlásil i náměstek hejtmanky Věslav Michalik (STAN), jehož odpovědností jsou oblasti financí, dotací a inovací. Vypravil se do Poberouní, aby probral, s čím může kraj pomoci, se starosty Karlštejna, Řevnic a Tetína. „Řešili jsme hlavně opravu krajských silnic, stavbu chybějících úseků cyklostezky podél Berounky a přípravu oslav 1100 výročí úmrtí svaté Ludmily,“ shrnul Michalik hlavní témata.