V pátek o tom informovala hejtmanka Petra Pecková (STAN) s tím, že na takovém postupu se dohodla v rámci videokonference se zástupci 26 měst fungujících jako takzvané obce s rozšířenou působností.

Starostové pak návrh textu mohou využít, pokud budou chtít. Petice má vyzývat vlastně k témuž, co v minulém týdnu Pecková požadovala na společné tiskové konferenci s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem (Piráti): vyzvali představitele státu, aby přehodnotili způsob testování dětí ve prospěch PCR metody.

Antigenní testy jiné značky

I testování antigenními testy, které je ve školách i školkách součástí běžné praxe vždy v pondělí a ve čtvrtek už po dva týdny, však v příštím týdnu dozná změny. Nadále půjde o výtěr z nosu, ale Lepu testy vystřídá značka Singclean – jiné testy už prý Správa státních hmotných rezerv nemá.

Je to stejný typ, který se dosud používal na Moravě a zástupci tamějších škol a školek si stěžovali, že k nim chybějí stojánky, za něž je nutné najít improvizovanou náhradu: třeba vyrobenou lega nebo z plat na vejce. K tomu krajský radní Pavel Pavlík (ODS) poznamenal, že vyrábění stojánků ho čeká o víkendu; manželka totiž pracuje v mateřské škole.

On-line tiskovou konferenci k aktuální epidemické situaci v oblasti nákazy koronavirem, testování ve školách a vývoji očkování ve středních Čechách uspořádali v pátek hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN), středočeský radní pro oblast zdravotOn-line tiskovou konferenci k aktuální epidemické situaci v oblasti nákazy koronavirem, testování ve školách a vývoji očkování ve středních Čechách uspořádali v pátek hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN), středočeský radní pro oblast zdravotZdroj: Deník/Milan Holakovský

PCR testování s cucacím odběrem vzorků již kraj objednal pro část dětí ze speciálních škol, které navštěvují děti s mentálním postižením, zdravotním handicapem, těžkou formou autismu či jiným důvodem pro specifické vzdělávací potřeby. Takových dětí je v kraji přes pět tisíc, avšak ne pro všechny se PCR metoda hodí: z konzultace s řediteli vyplynulo, že mnohé by testovací tampon, který se má chvíli cucat a pak odevzdat, měly tendenci žvýkat či polykat.

Nakonec se takto bude testovat pětina dětí ze speciálních škol; konkrétně jich je v 18 zřízeních celkem 1043. Jeden test díky poolování (společné analýze smíchaných vzorků od deseti dětí, které by se samostatně testovaly až v případě, že by směsný vzorek vykázal pozitivitu) vychází na 150 Kč.

Pražský okruh na přemostění Chlumecké ulice v Praze 9.
Bourání mostu na východě metropole o víkendu omezí Pražany i Středočechy

V tomto případě se nebude testovat v pondělí, ale v úterý, připomněla Pecková. S tím, že o svoz vzorků se postarají laboratoře Spadia, jejichž nabídka vyšla z vývěrového řízení jako nejvýhodnější, společně s profesionálními hasiči. Vlastně se tak zopakuje postup, který si kraj vyzkoušel v březnu, kdy PCR testování objednal pro děti v takzvaných předurčených školách: navštěvovaných dětmi zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policie i dalších ozbrojených sborů, příslušníků integrovaného záchranného systému i dalších profesí potřebných na pracovišti.

Ve školách pár desítek případů

Aktuálně krajská hygienická stanice eviduje ve školských zařízeních ve středních Čechách 45 nakažených osob, z toho je 35 dětí a 10 pedagogů. Tato čísla však neplynou z plošně prováděného testování přímo ve školách; v jeho rámci byla podle hejtmančiných slov odhalena zhruba polovina započtených nakažených.

Ilustrační foto.
Cestujete? Novým rizikovým místem ve středních Čechách je křižovatka u Řevničova

„Jsou mezi nimi i učitelé a děti, kteří do školy nechodili či se testování nezúčastnili; případně se nakazili jinde,“ poznamenala v pátek Pecková. S tím, že ani po poměrně obsáhlé debatě se zástupci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje jí není jasné, jak přesně hygienici ke konkrétním číslům přiřazeným k jednotlivým školám dospěli.

Dosavadní výsledky testování ve školách

- 12. dubna: antigenními testy bylo ve středočeských školách a školkách prověřováno 56 678 osob – z nichž pozitivní výsledek vyšel 23; konfirmace PCR metodou potvrdila 8 pozitivních dětí a 15 jich bylo negativních

- 15. dubna: antigenními testy bylo ve středočeských školách a školkách prověřováno 49 892 osob – z nichž pozitivní výsledek vyšel 22; konfirmace PCR metodou potvrdila 9 pozitivních dětí a 13 jich bylo negativních

- 19. dubna: antigenními testy bylo ve středočeských školách a školkách prověřováno 45 353 osob – z nichž pozitivní výsledek vyšel 10; konfirmace PCR metodou potvrdila 5 pozitivních dětí a 5 jich bylo negativních

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje