Další příčky v rámci kraje obsadily kaštanová alej u zámku v Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku (151 hlas) a s velkým odstupem lipová alej pod vrchem Halíře poblíž Jílového u Prahy. Ta sice získala pouhých šest hlasů – je však třeba mít na paměti, že nominován byl krajinný prvek, který mezi klasické aleje vlastně nepatří. Mladé stromy s rouby památných lip z celé republiky byly podél staré úvozové cesty vysazeny jako součást projektu průhonického Výzkumného ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví.

Významně větší podporu získaly lokality, které zabodovaly v rámci celorepublikového srovnávání. Fotografickou soutěžní anketu pro rok 2017 vyhrála mladá alej na Staré Husí cestě v Dřevčicích na Liberecku se 408 hlasy; za vítězkou pak následovaly lipová alej v jihomoravských Šakvicích, již podpořilo 352 hlasujících, a na třetím místě zámecká alej v Brankách ve Zlínském kraji s 210 hlasy.

Injekční stříkačky. Ilustrační fotografie.
Do boje s drogami se experti vrhají společně. Ustanovili protidrogovou komisi

Celkem o přízeň veřejnosti soutěžilo 62 alejí ze všech koutů republiky. „Své hlasy jim odevzdaly necelé čtyři tisíce lidí,“ připomněl za pořádající Arniku Jiří Kaňa. Upozornil, že zatímco dosud v anketě soutěžily vzrostlé aleje s nesčetnou řádkou letokruhů, letošní sedmý ročník se stal přelomový: první dvě místa v rámci republiky obsadila stromořadí mladých stromků, které byly vysázeny teprve nedávno.

To ovšem není případ vítězné středočeské aleje Skupice–Huslík, kterou nominovala Klára Jirásková. Ta nabízí stín stoletých lip na frekventované promenádě podél Labe, využívané i jako cyklostezka. Autorka nominace připomněla, že vede směrem k turistickým cílům v okolí Poděbrad – restauraci Labská Marína, golfovému hřišti, přírodní oblasti Huslík, soutoku Labe s Cidlinou – a dále k hradišti Slavníkovců u Libice nad Cidlinou. Částečně ji doplňují také duby letní a kaštany.

U Trojského zámku v Praze se 2. prosince odpoledne zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší. Podle informací záchranářů se při pádu zranili čtyři lidé. Snímek je ze 3. prosince.
Stav třetiny středočeských mostů volá po opravě. Které to jsou?

Jirásková připomněla, že až do roku 2010 byl součástí aleje také Zádušní dub – památný strom s obvodem kmene 475 cm. „Vlivem stavební úpravy cyklostezky a následné hniloby kořenů se vyvrátil a zřítil do Labe,“ připomněla s tím, že podobný osud může postihnout při nedbalé péči a vlivem úprav asfaltového povrchu i další stromy. „Částečně jsou již stromy nahrazovány mladými, které se ne vždy ujmou,“ uvádějí dále údaje připojené k vítězné středočeské nominaci.

Významné místo mezi soutěžícími alejemi zaujímaly tradičně lípy. Lípa je náš národní strom, připomněla Drahomíra Dirgasová, která nominovala druhou vítěznou alej. „Proslula v lidovém léčitelství, je medonosná – a cenné je i lipové dřevo. Dříve se věřilo, že u vesnických studní chrání vodu. Je také se symbolem domova a lásky,“ shrnula, co vše je s lipami spojováno.

Anketa Alej roku 2017 zná své výsledky – ještě jí ale není konec, upozornil ve čtvrtek Kaňa, že kromě nejoblíbenějších alejí celé České republiky a vítězných stromořadí v jednotlivých krajích dojde ještě na třetí kategorii: o nejkrásnější fotografii, kterou bude vybírat porota. Vítěze fotografické soutěže Arnika vyhlásí začátkem příštího roku.

Ilustrační foto.
Ze školy mohou děti přinést nečekanou nadílku: kolonii hmyzu ve vlasech