Rakovník však nechce úvěr vyčerpat celý. Podle místostarosty Miroslava Samaše se sice městu podařilo získat výhodný úvěr, ale pro město by bylo daleko lepší, kdyby otázku půjčky řešit nemuselo.

„Pokud se těch sto milionů použije na rekonstrukci bazénu, pak se nedá nic dělat, ale byli bychom rádi a doufáme, že se nám podaří peníze ušetřit, nevíme, jaké budou ceny, jaká cena vzejde poté z výběrového řízení. Za úsporu bychom byli rádi," nechal se slyšet místostarosta Miroslav Samaš s tím, že ačkoliv město získalo výhodný úvěr, stále to znamená pro město následně dlouhodobý závazek.

„Pokud bude dlouhodobý závazek, musí se s ním počítat a budou se muset některé investice omezit," podotkl Miroslav Samaš. „Pokud se nezmění úrokové sazby, město by v případě vyčerpání celého stomilionového úvěru přeplatilo částku okolo jeden a půl milionu korun," sdělila podrobnosti k úvěru Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice.

Finanční krytí

Zda se ale nakonec město Rakovník zadluží, není ještě definitivně jisté. O přijetí sto milionového úvěru od Československé obchodní banky budou rozhodovat v pondělí 20. června od 17 hodin v Domě osvěty rakovničtí zastupitelé. Teprve po jejich rozhodnutí bude moci rakovnická radnice činit další kroky, tedy vypsat tendr na realizaci rekonstrukce.

„Dříve než se vypisují výběrová řízení, musí být finanční krytí. Tedy pokud zastupitelé schválí přijetí úvěru, poté budeme moci dělat další zmíněné kroky. Dříve ne," sdělil místostarosta Miroslav Samaš.

Žádost o dotace

Jak již bylo zmíněno, město Rakovník sice očekává, že vysoutěžená cena na celkovou přeměnu krytého plaveckého bazénu na menší aquapark bude mnohem nižší než ta předpokládaná - tedy sto padesát milionů korun bez DPH.

Kromě úvěru a vlastních finančních zdrojů požádalo město Rakovník také o dvě dotace, a to v celkové výši třicet milionů korun. Výsledek žádosti by měl být ale znám někdy během podzimu. Už nyní je jasné, že město Rakovník bude muset provoz krytého plaveckého bazénu k poslednímu dni srpna letošního roku uzavřít.

Miniaquapark

Už před více než rokem rozhodli zastupitelé o větší rekonstrukci, respektive o přestavbě současného plaveckého bazénu sportovního charakteru na menší aquapark. Rozsáhlou rekonstrukci bazénu schválili rakovničtí zastupitelé počátkem roku 2015, kdy rakovnická koalice vyjádřila souhlas s přestavbou bazénu na menší aquapark před pouhou kompletní opravou budovy.

Navíc rozdíl v odhadovaných investicích činil třicet milionů korun. „Bazén budeme opravovat na dalších zhruba třicet let, ten rozdíl mezi levnější a dražší variantou nebyl zas tak markantní," vysvětlil starosta Pavel Jenšovský.

Čtěte také: Postavit zcela nový bazén? Město by stejně neušetřilo