Pokud má někdo příznaky respiračního onemocnění, chodit na návštěvu není radno. Na to výslovně upozorňuje například příbramská nemocnice, které k používání respirátorů vyzvala návštěvníky už v pondělí.

Nové sanitní vozy Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.
Staré sanitky záchranáři přestavěli na servisní vozy. Pomohou při opravách

Někde je používání ochrany dýchacích cest povinností, která platila i v uplynulých týdnech ještě jako součást covidových opatření. To je třeba případ Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi, kde to stanovilo stále platné nařízení z počátku listopadu: návštěvy pacientů na lůžkových odděleních jsou možné pouze mezi 16. a 17. hodinou, přičemž nezbytností jsou nošení ochrany úst a dezinfekce rukou.

Přistoupit k plošnému zákazu návštěv zatím nebylo nutné, přesto kraj radí ověřit si situaci v konkrétním zařízení na jeho webových stránkách; případně telefonátem. Ředitelé nemocnic i domovů seniorů mohou podmínky vstupu omezit vlastním rozhodnutím, a to s okamžitou platností – přičemž je chybou předpokládat, že před vánočními svátky se k takovému opatření budou zdráhat přistoupit. Zrovna ve středu zákaz návštěv hospitalizovaných ohlásila kupříkladu nemocnice v Hořovicích – s výjimkou návštěv dětí, pacientů s omezenou svéprávností, umírajících lidí s nevyléčitelným onemocněním – a také přítomnosti třetí osoby u porodu.