Mimochodem: vytvořený žebříček jej v celorepublikovém srovnání řadí mezi 8. Liberecký kraj a 10. Vysočinu. Proti loňsku, kdy byly střední Čechy na šesté příčce, to znamená sešup z lepší poloviny do té horší.

Hlavní město uprostřed kraje, loni jen na o stupínek lepším pátém postu, naopak letošnímu hodnocení vévodí. „V Praze se žije blaze,“ komentoval vítězství metropole mediální zástupce projektu David Pavlát z agentury Communa.

Ilustrační foto
Příjmy podle statistiků: Středočeši si pohoršili, Pražané naopak

I když není metropole považována za místo zrovna bezpečné a na chvostu je i z pohledu ekologie, zabodovala zvláště úrovní zdravotní péče a služeb; tím, jak se v metropoli pohodlně žije. Medailové posty ještě v rámci letošního ročníku doplňují kraje Královéhradecký a Jihočeský.

Slušná práce i výdělky

Místo pro život 2020
– výsledné pořadí krajů

 1. Hlavní město Praha
 2. Královéhradecký kraj
 3. Jihočeský kraj
 4. Plzeňský kraj
 5. Zlínský kraj
 6. Pardubický kraj
 7. Jihomoravský kraj
 8. Liberecký kraj
 9. Středočeský kraj
10. Kraj Vysočina
11. Olomoucký kraj
12. Karlovarský kraj+
13. Moravskoslezský kraj
14. Ústecký kraj

Zdroj: Datank

Vyhodnocení dat získaných z nezávislých zdrojů i z průzkumu prováděného mezi 1250 obyvateli všech regionů ukazuje, že jako slabinu svého regionu Středočeši vnímají především stav zdravotnictví a sociální péče; příliš spokojeni nejsou ani s bezpečností a pracovními podmínkami. Poněkud paradoxně chválí péči o děti a vzdělávání – byť úspěšnost studentů u státních maturitních zkoušek je v kraji jedna z nejnižších. „Subjektivně nejvíce oceňují rozvoj infrastruktury v místě bydliště,“ připomněl Pavlát.

Analytici vidí střední Čechy jako kraj, kde lidé nemají potíže se sháněním práce a přijdou si na vysoké mzdy; zároveň je na zdejším trhu práce vysoce konkurenční prostředí. Přehlédnout nelze rozvinutou občanskou společnost, což se projevuje i zájmem o volby a o působení v samosprávě. „Místní lidé přikládají význam i kvalitě životního prostředí, recyklace odpadu v přepočtu na obyvatele je zde vůbec nejvyšší ze všech krajů, ani stav ovzduší se neřadí k těm špatným,“ připomněl Pavlát pozitiva.

Špatné školství i bezpečnost

Po změně volá oblast bezpečnosti – s nízkou objasněností trestných činů, ale i s malým počtem policistů, kteří by tento stav mohli v kraji zlepšit. Také oblast vzdělávání je jedním velkým podnětem ke zlepšení, přičemž zdaleka nejde jen o zmiňované výsledky maturantů, jimž chybí i znalosti ze základní školy. Po změně volají i přeplněné základky, stejně jako naopak malý zájem dětí o základní umělecké školy.

A pozor – pořádně se také není kde smočit. „Pokud jde o volnočasové aktivity, vysoce podprůměrný v přepočtu na obyvatele je počet koupališť a bazénů,“ upozornil Pavlát na středočeský deficit.

Pražský okruh. Ilustrační foto.
Dostavbu Pražského okruhu odmítají i radnice