Stejný poměr sil, tedy 12:3, platil v krajském výboru ROP i v minulosti, kdy kraji vládla koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Situace se však zásadně změnila po říjnovém koaličním zemětřesení. Protože výbor zůstal v původním složení, rázem opozice získala převahu v poměru 9:6. Nyní se rozložení sil vrací k původnímu poměru 12:3 ve prospěch krajské vlády, která je aktuálně u moci.

Oponenti současného vedení to však vidí jinak. Ještě před zahájením jednání zastupitelů vyrukoval klub ODS s tiskovou zprávou, v níž hovoří o tom, že si ANO za poslušné asistence ČSSD a KSČM vyřizuje účty, upřednostňuje stranické úkoly nad zájmy regionu a umlčuje opozici. A například Jan Jakob (TOP 09) se dokonce nerozpakuje hovořit o „totalitních praktikách“ – což ostře odmítá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Opozičníci vesměs naráželi na fakt, že ke změně dochází krátce po 16. lednu, kdy většina členů výboru nepodpořila návrh vyjmout z evropského financování projekt Čapí hnízdo, spojovaný s trestním stíháním nynějšího premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho spolupracovníků.

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
S Čapím hnízdem už evropské peníze nemají nic společného

Již v uplynulém týdnu přišel s návrhem na mírnou úpravu poměrů sil ve výboru Věslav Michalik (STAN). Podle jeho představ měla být změna jen drobná: odvolat po jednom zástupci STAN a ODS a nahradit je reprezentanty nynější koalice, aby složení výboru odráželo nynější rozložení sil. Současná krajská vláda by tak měla ve výboru ROP převahu 8:7. To podpořil třeba i předseda klubu zastupitelů ODS Tomáš Havlíček. Podle něj by se jednalo logické řešení odpovídající výsledkům voleb. Opozičníci dokonce navrhli dvě konkrétní jména členů výboru z řad STAN a ODS, kteří měli být odvoláni a nahrazeni zástupci koalice. Při hlasování ale jejich návrh nezískal patřičnou podporu. Jermanová posléze novinářům řekla, že se její tým s ostatními zastupitelskými kluby ještě ráno jednal o možné variantě rozložení sil v poměru 10:5. „Pak najednou vše padlo; asi v rámci politického boje,“ prohlásila hejtmanka.

Při hlasování nakonec zvítězila předem ohlášená a očekávaná varianta: na straně koalice 12 postů, pro krajskou opozici zbyly tři. Formálně byli odvoláni všichni dosavadní členové – a všech 15 krajští zastupitelé nově zvolili.

Proti takovému výsledku se ošívá Michalik ze STAN. Souhlasí sice se slovy Jermanové, že výbor bude vlastně především řešit technikálie již končícího operačního programu – má ale za to, že pokud by případně došlo na vracení neoprávněně získané dotace, může výbor v novém složení sehrát klíčovou roli. Vysvětluje, že pokud úřad regionální rady zahájí řízení o vrácení padesátimilionové dotace, dojde i na penále. „To je ve stoprocentní výši – takže se hraje o sto milionů,“ přiblížil svůj pohled na věc. „A právě výbor regionální rady bude rozhodovat o tom, jestli se penále odpustí nebo sníží,“ vypíchl, co považuje ze klíčové. 

Ilustrační foto.
Dálnice kolem Prahy čekají omezení kvůli stavbám

O tom, že tyhle situace nastanou, nemají opozičníci pochybnosti – jsou si jisti už podle informací, které se k věci objevily v médiích, že při podávání žádosti o dotaci došlo minimálně k nesrovnalostem a zamlčování důležitých skutečností. Naopak Jermanová novinářům řekla, že svému stranickému šéfovi Babišovi věří, když ten tvrdí, že získání dotačních peněz pro Čapí hnízdo (o čemž se rozhodovalo již v roce 2010), bylo plně v souhlasu se všemi tehdy platnými pravidly. Trvá na tom, že oponenti dělají kauzu kam, kde vlastně žádná není, a na středočeskou půdu tahají parlamentní politiku.

Ať se situace bude vyvíjet jakkoli, Jan Skopeček z ODS má jasno už teď. Co se stalo, označil za politicky neprozíravý krok, který zavdává příčiny k pochybnostem. Rozhodně by se nemělo měnit složení výboru krátce poté, co většina jeho členů hlasovala v rozporu s představami vládnoucího hnutí ANO. Jako jistý problém, že chystanou změnu ve složení výboru nepodařilo provést už dřív – předtím, než ke středočeskému výboru ROP přitáhla mediální pozornost kauza Čapí hnízdo – vnímá situaci i hejtmanka Jermanová.

Nové složení Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy: 
Martin Draxler (ANO 2011) 
Martin Herman (ANO 2011) 
PhDr. Marie Kaufmann (ANO 2011) 
Ing. Gabriel Kovács (ANO 2011) 
Ing. František Petrtýl (ANO 2011) 
Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) 
Mgr. Karel Filip (ČSSD) 
Mgr. Karel Horčička (ČSSD) 
Dr. Ing. Jiří Peřina (ČSSD) 
Emilie Třísková (ČSSD) 
Ing. Zbyněk Coufal (KSČM) 
Pavel Hubený (KSČM)
Ing. Dan Jiránek (ODS)
PhDr. Pavel Fojtík (STAN)
Ing. Věslav Michalik, CSc. (STAN)

Sčítání hlasů v sobotu 27. ledna v Louňovicích pod Blaníkem.
Prezidentem bude Miloš Zeman. Ve středních Čechách ale vyhrál Jiří Drahoš