V jejich záměrech nechybí plány pokračovat v projektech, které se osvědčily. Stejně jako rozvíjet takové, které by mohly vést k úsporám (jako je například koncepce centrálních nákupů kraje). Nebo k větší transparentnosti a veřejné kontrole – což obnáší třeba přípravu „rozklikávacího rozpočtu“. Ten má umožnit dohledat, jak se nakládá s veřejnými financemi. A to komukoli, kdo projeví zájem; každému občanovi.

Terénní péče zdravotní i sociální

Programové prohlášení obsahuje nejen proklamace s obecnou platností – jako je například pro oblast zdravotnictví důraz na zajištění kvality a dostupnosti zdravotní péče v páteřní síti krajských nemocnic (kde bude současně zajištěn efektivní provoz a hospodárné využívání moderní lékařské techniky). Nechybí ani zcela konkrétní závazky. V případě nemocnic se jedná o prověření jejich hospodaření se zaměřením zejména na možné finanční úniky, stejně jako zprůhlednění nákupů: jak zdravotnického materiálu, tak léků. Pro zdravotnictví pak dále platí úsilí o rozvoj lékařských pohotovostí i o rozšíření možností využití terénní zdravotní péče (tedy s pobytem pacienta v domácím prostředí) – a totéž se týká také sociální oblasti, kde se počítá s rozvojem mobilních hospiců.

Ilustrační foto.
Poprašek sněhu stačil potrápit řidiče. I profesionály

Maximální podpora pro České dráhy

V dopravě pak jde nejen o podporu dostavby dálnic D3, D6 i Pražského okruhu, získávání dotací na zkvalitňování silnic II. a III. tříd či dokončení integrace hromadné dopravy, ale znovu je tématem projekt žákovského jízdného. „V nové, sociálně spravedlivější podobě,“ zdůrazňuje dokument, který současně hovoří o tarifní politice vstřícně nastavené i vůči dalším skupinám cestujících: seniorům a lidem, kteří pravidelně dojíždějí do zaměstnání.

Jako páteř dopravního systému v kraji má být podporována železnice se službami zajišťovanými Českými drahami. K plánům se řadí i podpora výstavby Všejanské spojky či budování spádových parkovišť u železničních stanic.

Některé nemovitosti čeká prodej

Majetkovou politikou nového vedení má být vyhodnocení potřebnosti nemovitostí vlastněných krajem – včetně vyhodnocení jejich využití a investic potřebných pro obnovu. Zjevně se počítá s odprodejem nepotřebného majetku – programové prohlášení totiž hovoří o využití získaných peněz nejen pro vylepšování majetku označeného jako potřebný, ale také pro obnovu památek ve středních Čechách.

Další finance chtějí radní věnovat na posilování bezpečnosti, a to účelově vázanými dotacemi na činnost Policie ČR i složek integrovaného záchranného systému. Nejde přitom jen podporu zřizování služeben či modernizaci jejich vybavení – předmětem dotací se mají stát i služby v ulicích. Podporovat chtějí radní také rozvoj malých obcí (od budování kanalizace přes chodníky až po kulturní zařízení), stejně jako vznik „kvalitních pracovních míst“ – například propagací investic, které na sebe vážou vědu a výzkum.

Ilustrační foto
Na výjimečném nalezišti pod budoucí silnicí nezastaví archeology ani zima

Více lidí do tělocvičen, ale i do muzeí

Ke konkrétním závazkům se řadí „pořízení“ minimálně jednoho domova pro seniory i zřizování Posezů – kontaktních míst pro seniory a zdravotně postižené provozovaných ve spolupráci s radnicemi. Naopak na mládež cílí záměr podporovat vztah k technickému vzdělání už od mateřinky až po střední školy a učiliště, a to ve spolupráci se zaměstnavatelskými organizacemi. Rozvíjet se má projekt výuky vybraných předmětů v cizím jazyce, s čímž už od příštího školního roku začnou na mladoboleslavském gymnáziu. Střední školy by měly také více lákat širokou veřejnost, a to díky zpřístupňování školských sportovních zařízení ve vlastnictví kraje. Podpory se dočkají rovněž vazby mezi špičkovými sportovními kuby a školami (zvláště sportovními gymnázii).

Jednoznačně vyznívají sliby v oblasti kultury. Obnovení se má dočkat Středočeské kulturní léto v kutnohorské galerii GASK, s výslovně slibovanými investicemi na rozvoj může počítat Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem. Návštěvníkům se zdravotním handicapem by měly usnadnit prohlídky bezbariérová opatření. Ve prospěch všech jsou pak určeny plány mající ulehčit peněženkám díky poskytování bezplatného či symbolického vstupného do krajských muzeí, galerií a památek – především v rámci Dnů otevřených dveří kraje, Dnů evropského dědictví, Mezinárodního dne muzeí či takzvaných muzejních nocí. Naopak se předkládané programové prohlášení nezmiňuje o nabízení slev a výhod prostřednictvím již několik let ohlašované středočeské turistické karty.

Všeobecná podpora i emotivní diskuse

Novinkou v oblasti životního prostředí se má stát doplnění chybějícího monitoringu ovzduší a příprava opatření směřujících ke zlepšování jeho kvality. Velká pozornost má být věnována vodě, a to jak z pohledu jejího zadržování v krajině v rámci boje se suchem, tak při přípravě šetrných a přírodě blízkých protipovodňových opatření. Velká pozornost má být věnována také hledání stabilního a efektivního systému nakládání s odpady.

Vlastně jde o nalezení odpovědi na dvě otázky: vystřídá skládkování, které bude muset skončit, spalování odpadů – a pokud ano, kde by toto zařízení spojené s i využíváním získané energie pro výrobu tepla a elektřiny mělo vzniknout? Tyhle debaty se jistě neobejdou bez emocí. Polemiku pak nejspíš vyvolá také závazek pokračovat v projektu kotlíkových dotací. V něm jsou nyní rozdělovány evropské peníze poskytované kraji prostřednictvím ministerstva životního prostředí – a zatím není potvrzeno, že by stejným způsobem jako dosud měly být vyhlašovány další výzvy. Naopak se všeobecnou podporou by mohlo počítat úsilí omezit zábory kvalitní zemědělské půdy (a to zejména v případech, kdy se tak děje kvůli budování nových průmyslově logistických areálů).

Peníze. Ilustrační foto.
Průměrný Středočech dostal během roku dva tisíce k platu navíc