Kromě moderního ultrasonografu, mají k diagnostice záchranáři nově i laboratorní analyzátor, který testují od jara letošního roku.

Středočeští záchranáři prověřují tyto přístroje přímo v terénu. Oba usnadní určení diagnózy a tím i následné podání účinného léku.

Ultrazvuk, jehož pořizovací cena je, stejně jako u analyzátoru, kolem 200 tisíc korun, pomáhá lékařům a nově i nelékařskému personálu záchranky dosáhnout vyšší úspěšnosti při nalezení a zavedení periferní žilní kanyly a zajištění možnosti nitrožilního podávání léků. Analyzátor zase do několika minut podá základní informaci o krevním obrazu pacienta.

Jak potvrdil zástupce pro vědu a výzkum doktor Roman Škulec, který oba projekty vede, případy z praxe ukazují, že díky moderní technologii lze předejít u pacienta například zbytečnému prodlení při určování diagnózy a vyššímu procentu lidí tak zachránit život.

„V současnosti probíhá systematický výcvik středočeských záchranářů se zájmem o tuto metodu. Navíc svěření ultrasonografie do rukou záchranářů-nelékařů je ojedinělým krokem nejen v České republice, ale i v Evropě. Představuje výrazný vývojový posun v oblasti přednemocniční neodkladné péče obecně. Celý projekt budeme samozřejmě průběžně hodnotit a dál vylepšovat,“ dodal Roman Škulec.

Stejně jako vedoucí projektu, doufá i nový ředitel Středočeské záchranné služby Jiří Knor, že těmito přístroji by mohly být výhledově vybaveny i další záchranářské vozy.

Ilustrační foto.
Respiračních infekcí přibylo, o chřipku však nejde