Obchodní centra praskají ve švech, z čehož mají radost především obchodníci, kteří si v tomto období mnou ruce. Podle průzkumu agentury STEM/MARK utratí letos Češi za dárky, výzdobu, jídlo a stromeček v průměru devět tisíc korun, tedy o tisíc tři sta korun více než loni. Většina z utracených peněz padne na dárky. Za ně lidé chtějí utratit průměrně pět a půl tisíce korun.

To, že Vánoce nejsou zrovna nejlevnější záležitostí, potvrdila i sedmadvacetiletá Helena z Unhoště, která je v současné době na mateřské dovolené. „Za dárky utratíme tak osm tisíc korun a dalších tisíc pět set korun dáme za nákup jídla a surovin na cukroví. Nějaké peníze samozřejmě padnou i na stromeček a další dekorace," sdělila Helena.

Naopak čtyřiačtyřicetiletá vedoucí výkupu komodit Zdena z Kladna řekla: „Letos pojmeme s manželem Vánoce trochu jinak. Dárky nakupovat nebudeme. Řekli jsme si, že spolu pojedeme raději někam na víkend. Jediné, za co něco málo utratíme, bude cukroví na stůl."

Dárky jen pro děti

Podobně to vyřeší i dvaašedesátiletá důchodkyně Dagmar z Malých Kyšic. „S rodinou jsme se domluvili, že si dárky kupovat nebudeme. Obdarujeme jen děti. I tak ale utratíme okolo čtyř tisíc korun," uvedla Dagmar.

Dvaačtyřicetiletý podnikatel Miroslav Píša z Lán zase prozradil, že se svou ženou plánují na Vánoce utratit okolo patnácti tisíc korun. 

„Tuto částku dáme ale za vše potřebné, to znamená za jídlo, pití i za dárky. Nákupy prožívám v klidu, ideálně pomocí e-shopů nebo pečlivě sestaveného seznamu. Velké nákupy obstarává manželka s kamarádkou, vždy vyrazí do prahy s mojí platební kartou," řekl.

Čtěte také: Vánoční dárky přišly důchodkyni hodně draho. Půjčku přeplatila o dvacet tisíc