Návštěvníci se mohou těšit, že uvidí předměty připomínající Trnkovo dílo a jeho odkaz zapůjčené nejen od umělcových dědiců, ale i z různých institucí včetně Národního filmového archivu a také ze soukromých sbírek, slibuje ředitelka GASK Jana Šorfová. „Představíme i exponáty, které dosud nikdy vystaveny nebyly,“ upozornila například na restaurované loutky z Trnkova velkofilmu Sen noci svatojánské či některé unikátní dřevěné plastiky z Trnkovy tvůrčí dílny.

Tvůrci expozice si však uvědomují, že zvláště dětské návštěvníky potěší, když to na místě všemožně svítí a bliká a je v pohybu; nejedná se tedy jen o obcházení vitrin. Rovněž takových zážitků výstava nabídne přehršel; na audiovizuální projekce a interaktivní prvky klade velký důraz. „V podkroví galerie byla instalována Trnkova Zahrada 2, adaptace původní knížky pro děti,“ připomněl umělcův vnuk Matyáš Trnka; jeden z autorů výstavy.

Pozvánka na výstavu o významném výtvarníkovi a světoznámém tvůrci animovaných filmů Jiřím Trnkovi v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.Zdroj: www.gask.cz„S tátou jezdíme se Zahradou po českých městech již několik let. Do GASK jsme však expozici zdvojnásobili a přichystali zbrusu nové instalace,“ upozornil, že na své si v Kutné Hoře přijdou nejen noví návštěvníci, ale i ti stálí. Zdůraznil zejména nový bleší cirkus, střelnici netopýrů, bludiště – ovšem s tím, že překvapení je v rámci oživení úspěšné knihy připraveno mnohem víc.

Trnkovo dílo, jemuž budou galerijní prostory opatřit až do března, přiblíží také řada doprovodných programů. I ty hodně cílí na děti. „Pro mateřské školy i první stupeň základních škol to jsou edukační programy, připraveny jsou také prosincové výtvarné dílny pro děti GASK dětem a mezigenerační programy pro rodiny GASK rodinám,“ představila práci svého týmu vedoucí Lektorského centra GASK Karin Vrátná Militká.

Nebudou však chybět ani výtvarné dílny animace pro seniory, nazvané Trnka očima pamětníků, cyklus přednášek a besed s projekcemi či komentované prohlídky.

Jiří Trnka (1912 – 1969) patří k nejslavnějším plzeňským rodákům. Byl všestranný umělcem – skvělým malířem, grafikem, sochařem a ilustrátorem,loutkařem i animátorem a filmařem
Jiří Trnka ovládne středočeskou galerii
Z besedy s biskupem Václavem Malým v rámci cyklu Křeslo pro hosta ve Zruči nad Sázavou.
Biskup Václav Malý zavítal do Zruče nad Sázavou, aby usedl do křesla pro hosta