Vedle středních Čech se vztahuje také na Prahu a části Libereckého a Ústeckého kraje.

V očekávaném horku je třeba počítat s velmi vysokou zátěži pro lidský organismus a vyhýbat se nebezpečí přehřátí či dehydratace. „Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ radí v rámci vydané výstrahy Český hydrometeorologický ústav. S tím, že v autech zaparkovaných na přímém slunci nemohou zůstat jak děti, tak také zvířata.

Žáci v rouškách
Do škol a restaurací bez roušek. Vojtěch po jednání s Babišem zmírnil pravidla

Základním doporučením pro úspěšné přečkání horka již vpravdě tropického je dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Další rada se týká omezení tělesné zátěže i pobytu na přímém slunci jak v poledních hodinách, tak během odpoledne. A pak je tu jev, jemuž se prevencí bránit nelze: očekávají se i možné problémy v kolejové dopravě. Kolejnice se budou v horku roztahovat – přičemž hrozí nebezpečí jejich vybočení a lomů.

V sobotu pak meteorologové podle informací Portálu krizového řízení Středočeského kraje očekávají další vedro – ale také přechod studené fronty od západu. V souvislosti s ním se mohou vyskytnout bouřky, ojediněle i velmi silné: s přívalovými srážkami kolem 60 mm, nárazovým větrem o rychlosti 70 – 90 kilometrů za hodinu i kroupami. Může se tak naplnit letitá moudrost, že po hicu přicházívá pořádný šupec.

Přípravný turnaj v Tuhani, z utkání Tuhaň (v modrém) - Dřínov (2:3 na penalty)
Okresní fotbalové soutěže začínají. Do akce půjde 57 mužstev, chybí Roma