Profesionální hasiči z Příbrami, jimž vyjeli na pomoc také příslušníci dobrovolného sboru z Rožmitálu, na místě zjistili, že vozidlo, které zůstalo v příkopu na levém boku a bezprostředně hrozilo jeho převrácení, převáželo tisícilitrové kontejnery s nebezpečnou látkou. Navíc vezlo i několik menších barelů – a ještě palety s chemikáliemi v pytlích!

Ilustrační foto
Při požáru domu v Krupé zemřela žena

Třebaže šofér utrpěl při nehodě zranění, ještě předtím, než ho sanitka odvezla do příbramské nemocnice, zvládl poskytnout základní informace o tom, co měl naloženo. „Velitel zásahu nechal ihned vytyčit nebezpečnou zónu v okolí nehody a požádal o vyslání týmu z Chemické laboratoře Kamenice. Současně došlo k zajištění nákladního vozidla proti dalšímu pohybu tím, že bylo přivázáno k vyprošťovacímu automobilu,“ uvedl v sobotu Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů. Připomněl, že bylo také třeba utěsnit uzávěry desetihektolitrových nádrží – takzvaných ICB kontejnerů neboli „kostek“ – aby hasiči zabránili drobným únikům chemikálie. 

Poté, co chemická jednotka z Kamenice vyhodnotila odebrané vzorky, hasiči vybavení ochrannými obleky a dýchacími přístroji se zvolna pustili do opatrného vykládání nákladu. „K vyskladnění ICB kontejnerů byl použit teleskopický manipulátor,“ konstatoval Svoboda s tím, že poslední kontejner se dostal do bezpečí tři hodiny po poledni. V té chvíli už byli na místě i hasiči z Benešova, kteří přivezli náhradní tlakové láhve k dýchacím přístrojům.

Hasiči se také postarali o přeložení přepravovaného nákladu na přistavené náhradní vozidlo a o vyproštění havarovaného auta. „Zásah byl ukončen okolo osmnácté hodiny; po celou dobu byla příbramská stanice zálohována jednotkou Příbram VI-Březové Hory,“ poznamenal Svoboda. Připomněl tak, že hasiči pamatovali i na situaci, kdy by bylo třeba vyrazit k dalšímu zásahu.

Ilustrační foto.
Řidiče pod vlivem drog chytili policisté dvakrát krátce po sobě
Ilustrační foto.
Vražda v chatě nebyla mordem obyčejným, ale otřesným