Před pracovníky školy, kterých je včetně administrativních šestnáct, tak stojí poslední úkoly - uzavřít ročník a o prázdninách dokončit reparáty. Pak, pokud si už nedojednali nové zaměstnání dříve, je čeká hledání a evidence na úřadu práce.

Komplikace likvidace školy přinese i studentům. Těch není nyní v obrovské budově, v pěti oborech základních a jednom nadstavbovém, tedy teoreticky sedmnácti třídách, ani šedesát. 

Za dalším vzděláním budou muset současní druháci a prváci dojíždět mimo Benešovsko. Na výběr budou mít i ti, kteří letošní ročník kvůli prospěchu nedokončí. Ti si buď ročník v jiné škole zopakují, nebo studium zcela ukončí.

Dlouhodobý nezájem

Likvidaci školy se statutem obchodní společnosti přinesl, jak je z uvedených čísel patrné, dlouhodobý nezájem ze strany dětí. Ten pramení nejen z obecně známé situace v Česku. Na učňovské školství se ze strany rodičů i dětí nahlíží jako na něco méněcenného.

Situaci ale nejspíš nepomohlo ani to, že studenti, respektive jejich rodiče či zákonní zástupci, museli od druhého ročníku platit také školné. Kosmetičky, kadeřníci, studenti obchodní akademie platili za školní rok 16 tisíc korun, prodavači pak 10500 korun.

Neutěšenou situaci vysvětloval i jednatel společnosti Ludvík Vomáčka. „Spolupůsobením demografických a ekonomických faktorů se škola dostala do závažných hospodářských problémů," uvedl v tiskovém prohlášení, ale na další, přímé, rozšiřující a včas zaslané dotazy Deníku nereagoval. Vyjádření pro tisk odmítla také ředitelka školy Jana Balíková.

Neodvratný zánik

Zánik školy je vlastně neodvratný. S nedostatkem studentů vykazovala stále menší příjmy ze školného, ale také dotací. Následná analýza pak jen potvrdila to, co každý zainteresovaný věděl, nebo alespoň tušil. Společnosti SŠEOS Benešov hrozil kvůli neudržitelné situaci úpadek, protože není nadále schopna řádně a včas plnit podstatnou část svých peněžitých závazků.

Ve snaze minimalizovat negativní dopady na věřitele společnosti pak na doporučení externího právního auditu jednatel Ludvík Vomáčka rozhodl podat na společnost návrh na likvidaci. Činnost společnosti její zřizovatel ke konci školního roku utlumí a pro školní rok 2016 až 2017 už nové studenty nepřijme. Neotevře tedy žádné studijní obory a činnost školy ukončí.

Učňovské školství v BenešověPočátky odborného a učňovského školství v Benešově sahají až do předminulého století. První průmyslová škola pro učedníky vznikla v Benešově na začátku února roku 1878. Měla dvě oddělení podle schopností žáků. V prvním jich bylo 20, ve druhém 28. Vyučovalo se od 3. března do 31. července celkem 46 hodin.

Nevyučovalo se každý den, ale jak dokládají zápisy z kroniky například ve školním roce 1883 až 1884 se tehdy v Pokračovací řemeslnické škole v Benešově vyučovalo v neděli odpoledne, v pondělí a také ve čtvrtek večer po dvou vyučovacích hodinách. Školu řídila Řemeslnická beseda v Benešově za příspěvků státu, země, obce a peněžních ústavů.

Současná, i když končící Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb Benešov v Husově ulici, která na původní školu svým působením navázala při založení v roce 1928, se stále ještě specializuje na ekonomické a obchodně podnikatelské směry studia a zejména na obory vzdělávání v oblasti služeb. Možnosti vzdělávat se a získat maturitní vysvědčení tam mají žáci ze základní školy, ale i dospělí v denním či dálkovém studiu.

Společenský vývoj si za dobu působení učňovské školy v Benešově vyžádal řadu změn i potřebu otevřít nové studijní obory. A tak, kdy je zřejmé, že v Benešově jedna z učňovských institucí končí, se už znovu jen v kronikách bude psát o tom, že se tam vyučovaly obory Management, Obchodní akademie, Podnikání, Prodavač, Kosmetička či Kadeřnice.

S přispěním: www.eosbn.cz

Čtěte také: Studenti Ortenova gymnázia v Kutné Hoře si vyzkoušeli vyučování naboso