Připomněla, že v Praze kraj provozuje KACPU společně s hlavním městem, další zřídil v Mladé Boleslavi, Kutné Hoře a v Příbrami. To jsou podle hejtmančiných slov města, kde působí takzvané OAMPy – odbory azylové a migrační politiky.

Další fungují v Benešově a v Kladně, avšak v těchto městech se pro zřízení KACPU nenašly vhodné prostory. Po domluvě s jejich vedením hejtmanství už dál nehledalo: ukázalo se, že tyto obory by stejně neměly dostatek pracovníků pro obsazení dalších asistenčních center. Už nyní jejich týmům vypomáhají proškolení pracovníci krajského úřadu.

V uplynulém týdnu se také ukázalo, že počty uprchlíků přicházejících do KACPU se po prvotní vlně postupně snižují. Společné asistenční centrum v Praze, jímž od začátku jeho fungování prošlo téměř 60 tisíc návštěvníků, navštívilo v neděli 1072 běženců (přičemž hejtmanka upozornila, že proti nejvyšší zaznamenané zátěži, jež dosáhla 3868 osob, jde o výrazný pokles).

Vlak s uprchlíky z Ukrajiny přijel začátkem března do Prahy na hlavní nádraží. Archivní foto.
Vyplácení podpor pro ubytovatele uprchlíků se v pondělí stane skutečností

Zajistit ubytování potřebovalo v Praze 108 běženců; třem z nich byla do začátku poskytnuta lůžka v tělocvičnách v režimu nouzového přístřeší. Dále 60 lidí odvezly autobusy z Prahy k odbavení na KACPU v jiných krajích, kde je ubytovacích kapacit k dispozici více. Podle slov hejtmanky jde především o kraje Moravskoslezský, Zlínský i Olomoucký.

Ve všech třech asistenčních centrech, která fungují ve středočeských městech, zůstal počet nedělních příchozích stejně jako v sobotu pod stovkou. V Kutné Hoře se registrovalo 88 běženců, z nichž pomoci s hledáním ubytování potřebovalo 24, v Příbrami ze 70 registrovaných uprchlíků potřebovalo ubytovat 27 – a v Mladé Boleslavi to ze 43 příchozích bylo 13.

Ilustrační foto
Chystá se knížka pohádek pro děti z Ukrajiny. Po letních prázdninách

Aktuálně je ve středních Čechách evidováno jako uprchlíci z Ukrajiny necelých 16 tisíc ekonomicky aktivních žen (tedy ve věku mezi 18 a 65 roky) a bezmála pět tisíc mužů. Dětí do šesti let je přes čtyři tisíce – a školáků pak nejméně trojnásobek. Poměr dospělých žen a mužů je zhruba 67:33 procentům, připomněla hejtmanka Pecková.

Z 230 tisíc celorepublikově vydaných víz pro strpění pobytu je středočeská adresa uvedena na 34 575; pražskou pak má aktuálně 58 117 běženců. V hlavním městě tak jeden uprchlík vychází v přepočtu na každého 22. Čecha; ve Středočeském kraji na každého 40. Vyšší zastoupení uprchlíků v poměru domácímu obyvatelstvu mají ještě kraje Karlovarský (31.) a Plzeňský (34.).