V sobotu se koná již 45. ročník běhu na Blaník – s tratí dlouhou 23,5 kilometru a převýšením 615 metrů. Startovat se bude ve dvou vlnách – v 9.15 (velmi pomalí běžci) a o rovnou hodinu později – ze zámeckého parku ve Vlašimi; tam je rovněž cíl.

Na nedělní odpoledne zve Lucie Vurbsová z krajské turistické centrály na akci pro děti v Týnci nad Sázavou. Mateřské centrum Motýlek pořádá akci Ledové království s bojovkou (začne od 14 hodin v rotundě), v níž nepůjde o nic menšího než o porážku zlého čaroděje Drukara. Do hodiny ovšem má být vyhráno; poté totiž začíná princeznovský a princovský bál.

Nedělní podvečer pak nabídne hudební lahůdku na Štiříně. Od 17 hodin na zámku vystoupí v rámci cyklu Sukův hudební Štiřín houslista Josef Špaček, na klavír zahraje Miroslav Sekera.

Výstava Náš chovatel nabízí každoročně přehlídku nejzajímavějších chovaných zvířat nejen z celého kraje.
Výstava Náš chovatel představí králíky i poštovní holuby

Dlouhodoběji je možno navštívit výstavu scénických rekvizit šermířů nazvanou Poklady rytířů mělnických, která bude v mělnickém regionálním muzeu k vidění do 3. února. Zahajovací vernisáž se chystá na páteční 18. hodinu.

Do poslední únorové neděle lze v GASK v Kutné Hoře – v Galerii Středočeského kraje – obdivovat část sochařské pozůstalosti jednoho ze zakladatelů českého moderního sochařství Ladislava Šalouna (1870 – 1946). Ve sbírkách GASK je zastoupeno několik příkladů vrcholné intimní plastiky přelomu 19. a 20. století – většinu však představují sádrové a hliněné studie či modely dekorativní a monumentální tvorby.

Zimní prohlídku zámku Loučeň, který je známý také svým parkem s bludišti a labyrinty, si lze naplánovat dokonce až do konce března. Přes zimu je otevřeno od 10 do 17 hodin, a to ve všedních dnech i o víkendech.

Ilustrační foto
Jet z plesu se dá vlakem. Proč ne?