Bez dopadů tyhle vlivy nezůstaly třeba na Karlštejně. V porovnání s dobou předcovidovou, tedy rokem 2019, tam ubylo 91 tisíc návštěvníků: letošní 93tisícová návštěvnost je tedy bezmála polovinou tehdejšího stavu.

Současně se však objevily nové návštěvnické trendy. Zatímco dlouhodobě nejvyhledávanějším zámeckým objektům se počet příchozích citelně snížil – Karlštejn nezůstal osamocený – hradní areály si často polepšily. Potvrzuje to Jana Hartmanová z centrály památkového ústavu. „Objekty s exteriérovými prohlídkami mají letos vyšší návštěvnost než v roce 2019,“ odkázala na srovnání s dobou před pandemií. Jeden z typických příkladů je ze středních Čech: zřícenina hradu Krakovec na Rakovnicku. Přímo „skokany roku“ z hlediska vývoje návštěvnosti pak lze najít na Berounsku – hrady Točník a Žebrák. Zříceniny totiž při volné procházce areálem nevyžadovaly dodržování přísných opatření proti šíření koronaviru.

Očkování proti covid-19. Ilustrační foto.
Dokončené očkování má 778 a čtvrt tisíce Středočechů všeho věku

„V letošním roce byl vyšší zájem i o zámecké parky a zahrady; více vyhledávané jsou také památky, které pro návštěvníky připravily nové trasy a okruhy,“ poznamenala Hartmanová – přičemž i v tomto případě má v rukávu středočeský trumf. A když se řekne, že z Mělnicka, příznivci památkové krásy už budou doma: Veltrusy. Mezi „skokany“ však lze prý zařadit i obnovené zahrady pod Pražským hradem, které byly uzavřené, a tak je nárůst návštěvnosti na pohled vysoký. Zde však ještě podle ředitelky Goryczkové situaci s návštěvou zahrad mírně komplikuje stále uzavřená Zahrada Na Valech.

Zatímco na návštěvnosti se koronavirová pandemie většinou podepsala, na projektech obnovy památek se zatím výrazně neprojevila. Mimo jiné se v celostátním měřítku podařilo ukončit 24 projektů obnovy; 12 dalších to ještě čeká do konce roku. Dvanáct projektů také bylo letos zahájeno. I v celostátním měřítku vyniká záměr z Benešovska – nové střechy i s krovy pro Sázavský klášter.

Středočeské objekty mezi desítkou nejnavštěvovanějších památek
- 2021 (k 15. 10.) – Karlštejn na 5. příčce: 93 tisíce návštěvníků
- 2020 (k 12. 10.) – Karlštejn na 5. příčce: 120,1 tisíce návštěvníků
- 2019 (k 30. 9.) – Karlštejn na 4. příčce: 184 tisíce návštěvníků; Konopiště na 7. pozici: 131 tisíc návštěvníků
- Dlouhodobě nejnavštěvovanějšími památkami jsou Lednice, Český Krumlov a Hluboká; ze Středočechům nejbližších lokalit boduje zřícenina Trosky
Zdroj: Národní památkový ústav