V pondělí 16. září byla v kladenské Divadelní ulici zahájena stavba centrálního depozitáře za 119 milionů korun, který bude disponovat kapacitou 809 tisíc jednotek.

„Způsob uložení knihovního fondu vědecké knihovny v Kladně je v současnosti neefektivní, jeho ochrana je velice problematická a správa a zpřístupnění fondu uživatelům je málo flexibilní,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a připomněla, že Středočeská vědecká knihovna je významnou krajskou institucí. „Díky novému projektu splní současné požadavky pro uložení a správu knihovního fondu,“ doplnila hejtmanka.

Divadelníci i veřejnost přišli bojovat za divadlo do Kokosu.
Divadelníci i veřejnost přišli bojovat za divadlo do Kokosu

Současné sklady neodpovídají normám, knihovna navíc musí platit jejich pronájem. Jednotky z půl tuctu skladů se díky nové stavbě přesunou do centrálního skladu s tepelně regulovatelným prostředím a moderním bezpečnostním kamerovým systémem. „Na digitalizačním pracovišti se budou na vysokokapacitních skenerech skenovat knihy a dokumenty pro intenzivní a externí potřebu,“ sdělil jeden z přínosů ředitel knihovny Tomáš Ondrášek.

Součástí nové budovy bude i knihařská dílna, kde se budou opravovat poškozené svazky. Dokončení stavby je naplánováno na prosinec 2020, provoz by měl být zahájen v červnu roku 2021.

Kladenští sokolové slavili 150. výročí.
OBRAZEM: Kladenští sokolové slavili 150. výročí
Lidický okruh přilákal opět stovky účastníků.
Lidický okruh přilákal opět stovky účastníků