V hlavním městě fungují CDZ v Praze 6, 9 – Prosek a 10 – Strašnice; ve středních Čechách v Mladé Boleslavi. Nově má CDZ přibýt v kraji v Brandýse nad Labem, jež bylo zařazeno mezi osm příjemců příspěvků na rozjezd činnosti. Z celkem 16 žadatelů je vybrala komise složená ze zástupců Svazu zdravotních pojišťoven ČR, Všeobecné zdravotní pojišťovny, Asociace krajů ČR, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, stejně jako ministerstev zdravotnictví i práce a sociálních věcí.

„Centra duševního zdraví poskytují služby založené na převážně terénní práci multidisciplinárního zdravotně-sociálního týmu, který minimálně polovinu času tráví v přirozeném prostředí osob s duševním onemocněním,“ přiblížil princip jejich fungování ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Hovoří v té souvislosti o revoluční změně v péči o lidi s chronickým duševním onemocněním. „Účinnou pomoc získají nikoli za zdmi ústavů, ale v bezpečí a pohodlí svých domovů,“ uvedl Vojtěch.

Kůrovcová kalamita. Místo lesa zůstala jen měsíční krajina. Ilustrační foto.
Na nápravu řádění kůrovce jde v kraji téměř 236 milionů korun

Každé z nových center duševního zdraví může čerpat dotaci ve výši až 14,9 milionu korun, uvedla Štěpanyová. Peníze jsou určeny na 18měsíční období pro poskytovatele zdravotních – psychiatrických a psychologických – služeb v těsné spolupráci s poskytovateli sociálních služeb. Konkrétně pro CDZ Brandýsko je určeno 6,1 milionu korun pro Fokus Praha jako poskytovatele sociální části projektu a 8,8 milionu pro Psychiatrickou nemocnici Bohnice zajišťující zdravotní část. Na přelomu srpna a září se ministerstvo chystá vyhlásit další výzvu k podávání žádostí.

Z pravidelného výcviku hasičských leteckých záchranářů 25. června 2020.
Hasiči z vrtulníku zachraňovali na hladině rybníka. Koho? Jiné hasiče