Do celostátního kola po středečním vyhlášení středočeských výsledků postoupili vítězové tří kategorií z krajského kola: soutěží se o nejlepší internetové stránky v kategorii obcí i měst – a nechybí ani klání o elektronickou službu, tedy o co nejužitečnější aplikaci. O takovou, která není vytvořena kvůli uspokojení svých autorů, ale skutečně usnadní život občanům.

Třebaže vlastní stránky na internetu mají dnes nejen všechna města, ale prakticky i každá obec, ne všude jsou připraveni jít s kůží na trh. Vlastně je to spíš výjimka. S tím, jak se jim daří podobu radničních webů rozvíjet, se ve středních Čechách rozhodli pochlubit ve čtyřiceti lokalitách; v rámci celé republiky se do jubilejního 20. ročníku Zlatého erbu zapojilo 430 účastníků. Všechny, kteří k tomu našli odvahu, chválí Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nejen v roli hejtmanky, ale i jako předsedkyně krajské poroty. Neznamená to však, že by z této pozice mohla nadržovat svému Benešovu, kde působí jako radní. O hodnocení soutěžících projektů se postaralo devět porotců, mezi nimiž ona nebyla.

I tak se Benešov dostal na pomyslné stupně vítězů hned ve dvou kategoriích – vedle vítězství mezi městy získal ještě bronz za objednávkový systém pro návštěvníky přepážek městského úřadu, kteří si chtějí vyřídit občanský průkaz, cestovní pas, řidičák nebo evidenci vozidla. Vítězství v kategorii elektronických služeb získal nadějný projekt víceúčelové čipové karty pro kolínské školáky. Ta dokáže nahradit spoustu čipů či karet: nejen otevře elektronický zámek školní kolárny a poslouží ve školní jídelně, ale může na ní být i průkazka do městské knihovny, jízdenka pro městskou dopravu – a dokonce zastane i funkci předplacené karty pro bezhotovostní platby. Stříbro bere seniorská verze radničního webu Rožmitálu pod Třemšínem. Ve všech případech lze konstatovat, že jde o projekty hodné následování.

„Touto soutěží chceme místní samosprávy motivovat k tomu, aby se jejich informační a elektronické služby zlepšovaly,“ poznamenala hejtmanka.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Jak oživit památkové objekty v obcích? Starostové se to dozvědí v Praze

Středočeští vítězové 20. ročníku soutěže Zlatý erb:

* Nejlepší webová stránka obce:
1. Pletený Újezd (www.pletenyujezd.cz)
2. Nučice (www.nucice.eu)
3. Mutějovice (www.mutejovice.cz)

* Nejlepší webová stránka města:
1. Benešov (www.benesov-city.cz)
2. Králův Dvůr (www.kraluv-dvur.cz)
3. Dobříš (www.mestodobris.cz)

* Kategorie Smart City a nejlepší elektronická služba:
1. Kolín: Kolínská chytrá klíčenka (www.chytraklicenka.cz)
2. Rožmitál pod Třemšínem: Verze pro seniory (www.rozmitalptr.cz/seniori)
3. Benešov: Rezervační systém (https://webcall.kadlecelektro.cz/webcallv3/obj/index.php?id=73

Poděbradská záložna.
Nové středočeské památky připomínají výrobu piva a život smetánky