Víno je tradiční nápoj, který je součástí štědrovečerní tabule v českých a moravských zemích odnepaměti. Báječně doplňuje a zvýrazňuje chuť vánočního cukroví, bez něhož si radostné Vánoce umí představit málokdo. Vhodnou kombinací ke sladkému pečivu je například víno portské nebo ledové. Obojí lze také považovat za digestivy.

K cukroví červené i bílé

K lehčímu a méně sladkému cukroví doporučuje sommelier vinařství Spielberg Martin Žůrek volit bílé víno: „Z našich vín se k cukroví hodí například Pinot Blanc 2013, výběr z hroznů, Virgin, polosladký. Jde o jedno z našich nejoceňovanějších vín, které vás potěší plnou vůní tropických plodů a hrušek, ta se prolíná i do jeho chuti."

„Na druhé straně výběru stojí například Modrý Portugal 2013, pozdní sběr, jež je typickým zástupcem moravských červených vín s hebkou konzistencí a podmanivou vůní švestek a borůvek, které v chuti doplňují tóny vanilky," dodal sommelier Žůrek. Podle něj je toto víno ideálním společníkem vánočních perníčkům a aromatického cukroví.

Tip: vánoční degustace doma

Pokud si o Vánocích chcete dopřát profesionální degustační zážitek v kruhu rodinném, vybírat můžete přímo z kolekcí navržených na míru této příležitosti. „Spolu se sklepmistrem Ondřejem Konečným jsme letos nachystali výběr šesti vzorků, které jistě udělají radost všem milovníkům vína. Tato speciální Vánoční kolekce výborně doplňuje klasické domácí cukroví a navíc je nyní v našem e-shopu k dostání za velmi výjimečnou cenu," řekl Žůrek.

Víno se skvěle hodí jako doplněk k vánočnímu cukroví, ale využít jej můžete také přímo k jeho přípravě. V sobotním vydání Pražského deníku i všech středočeských Deníků naleznete jednoduchý recept na skvělé vánoční cukroví z vína, které je navíc možné ihned konzumovat. Připravíte je tedy snadno a klidně i pár chvil před podáváním.

Čtěte také: Sommelier radí: Jaké víno vybrat na Vánoce?