Metropolitní oblast, tedy hlavní město a jeho středočeské okolí, celorepublikovým statistikám vévodí. Přes tři stovky případů eviduje ministerstvo v krajích Moravskoslezském (332) a Olomouckém (318); nad dvě stě se dostaly kraje Jihomoravský (222) a Ústecký (216). Také všechny ostatní kraje už minimálně překročily stovku nakažených.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

V rámci přepočtu osob s pozitivní nákazou Covid-19 na sto tisíc obyvatel se Praha již přehoupla přes sedmdesátku: 70,46. Středočeský kraj dosahuje hodnoty 33,43 – když vyšší nemocnost mají kromě hlavního města ještě kraje Olomoucký (50,27) a Karlovarský (40,30). Příliš vzdálen ostatně není ani Plzeňský kraj s 29,52 přepočteného pacienta. Naopak nejlépe si stojí jižní Čechy a Královéhradecko.

Ilustrační foto.
Jak léčit nakaženou ekonomiku má vymyslet komise

Celorepublikově ministerstvo k půl deváté evidovalo 60 990 provedených testů, při nichž bylo prokázáno 3604 onemocnění. Již 61 z těchto pacientů se uzdravilo, 40 lidí zemřelo. Tři úmrtí zaznamenali krajští hygienici ve středních Čechách. Vyléčených Středočechů hlásí sedm: čtyři na Mělnicku, dva na Nymbursku a jednoho pacienta z Kladenska.

Jako pacienty hygienici počítají potvrzené případy, mají tedy o něco nižší hodnoty než statistiky ministerstva. Ke čtvrtečnímu dopoledni uváděla jejich tabulka 408 Středočechů s potvrzenou nákazou koronavirem. Pořadí okresů, kde je případů nejvíc, se nemění: Praha-východ, Praha-západ, Kladensko a Benešovsko. Naopak nejpříznivější je situace na Kutnohorsku a Rakovnicku; i to zůstává beze změn. Počet platných karantén, které sami vydali, uvádějí středočeští hygienici 154. Na testy do čtvrtečního dopoledne poslali 2387 lidí.

Koronavirus, kdo se má mít na pozoru
Koronavirus v datech: Čtyři z pěti osmdesátníků přežijí. Jak jsou na tom další?

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník