To je obrázek dění na silnicích, s nímž je v příštích dnech třeba počítat. Ve středních Čechách navíc s vědomím, že rušno bude nejen v okolí velkých měst, ale krajem musí projet i všichni Pražané, ať už vyrazí kamkoli. A projedou dvakrát: tam i zpět. Je tak třeba počítat s tradičním náporem na hlavních trasách.

Chystají se na to i policisté, kteří si na svátky naplánovali opatření spojená s rozsáhlým hlídkováním na silnicích a dálnicích. Dopravně bezpečnostní akce s názvem Velikonoce potrvá v celostátním měřítku od čtvrtka až do pondělí, potvrzuje očekávání motoristů Hana Rubášová z policejního prezidia. „Primárně se policisté zaměří na místa s vysokým dopravním zatížením, turisticky významné oblasti a riziková místa, kde dochází k nejzávažnějšímu porušování pravidel silničního provozu a kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám,“ připomněla, kde je setkání s hlídkami nejpravděpodobnější.

Ty se soustředí zvláště na kontroly dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček. „Dále se policisté zaměří na kontrolu dokladů, technický stav vozidel – či zda se řidiči během jízdy plně věnují řízení,“ doplnila Rubášová. Posledním slovům lze rozumět tak, že policisté pohlídají i držení telefonu řidičem.

Ilustrační foto.
Zloději kol: V Praze se loni ukradlo méně bicyklů, škoda přesto narostla

Markéta Johnová z mělnické policie potvrzuje, že s dopravními kontrolami se počítá po všechny dny velikonočních svátků. Také ona opakuje, co bude policisty zajímat především: alkohol, pásy i sedačky, technický stav – a samozřejmě dodržování povolené rychlosti. „Sváteční dny jsou spojeny s pořádáním mnoha kulturních a sportovních akcí. Lidé vyrazí na chaty a chalupy. Tisíce řidičů se vydají za svými rodinami,“ připomněla Johnová, s čím je třeba na silnicích počítat.

A jedním dechem dodává: „Velikonoční období je spojeno s konzumací alkoholu. Mezi konzumenty patří bohužel mnohdy i řidiči a ostatní účastníci silničního provozu. Cyklisté a chodci, kteří se po komunikaci nebo v její těsné blízkosti pohybují po předchozí konzumaci alkoholu, nejsou výjimkou.“ S tím, že alkohol u chodců může být na silnicích stejně nebezpečný jako u řidičů.

Policistka Rubášová doplňuje i varování speciálně pro letošní Velikonoce. Navzdory předchozím dvacítkám mohou být podle předpovědi meteorologů svátky ve znamení chladného počasí, takže je třeba, aby řidiči na aktuální počasí reagovali včas. „Není vyloučeno, že se místy bude vyskytovat sněžení – a silnice mohou také namrzat,“ varovala. Platí však i obecné pravdy, jež se rok od roku nemění; s počasím už vůbec ne. Na silnicích je na místě dbát na opatrnost, vzájemnou ohleduplnost a toleranci. Stejně jako předvídat a nepřeceňovat své síly.

Doporučení mělnické policie pro řidiče, cyklisty i chodce:
- Ve zvýšené míře dbejte na svou bezpečnost
- Před jízdou nepožívejte alkohol ani jiné omamné látky
- Chodci a cyklisté, buďte vždy dobře osvětleni a vybaveni reflexními prvky na oblečení
- Řidiči, vyjíždějte na cesty s dostatečným předstihem – a vždy počítejte s možným zdržením
- Buďte k sobě maximálně ohleduplní a tolerantní
- Myslete i na případné chyby ostatních; předvídejte
Zdroj: Markéta Johnová, Policie ČR