Nově bude vypisovat výběrová řízení na zhotovitele, zajištění technického dozoru i služeb spojených s bezpečnostní a ochranou zdraví při práci na sedm staveb, jejichž projektovou dokumentaci z podstatné části připravila Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje – a zařazení do zásobníku akcí, na jejichž uskutečnění má dojít v roce 2018, v pondělí schválili krajští radní. „Mezi dopravní stavby nově nachystané k realizaci patří čtyři mosty a tři silnice druhých tříd,“ shrnul radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO). Většinou se jedná o rekonstrukce, ve dvou případech o novostavby.

Nikoli oprava dosavadního mostu přes Únětický potok, ale vybudování zcela nového se chystá v osadě Černý Vůl na Praze-západ. „Stav mostu je naprosto nevyhovující, a proto projekt předpokládá vybudování nového mostu s nosnou konstrukcí tvořenou železobetonovým rámem,“ vysvětlil Petrtýl. Náklady by podle jeho slov měly dosáhnout zhruba sedmi milionů korun.

Na částky mírně převyšující deset milionů korun by měly přijít rekonstrukce hned dvou různých mostů, které jsou sice v havarijním, avšak opravitelném stavu. Za 10,4 milionu korun by měl být rekonstruován most přes Šipský potok v obci Všesulov na Rakovnicku. Zhruba o čtvrt milionu méně – s částkou předběžně vyčíslenou na 10,1 milionu – se počítá na rekonstrukci mostu přes Zlonický potok u obce Hořešovice na Kladensku.

Ilustrační foto.
Příjezd do Prahy zkomplikovaly hromadné nehody. Kamion se srazil s šesti auty

Nejdražší z nově schválených rekonstrukcí mostů na silnicích II. tříd se chystá na Příbramsku v obci Počepice. Tam se řidiči za zhruba 35,9 milionu korun mají dočkat výrazné změny nynějšího stavu, kdy je průjezdný profil zúžen betonovými svodidly. Nově bude vozovka rozšířena na 7,5 metru.
Vůbec nejdražší z nově připravovaných dopravních staveb má být rekonstrukce 4,2 km dlouhého úseku silnice Kolín–Týnec nad Labem. Zde se předpokládané náklady vyšplhaly na 80 milionů korun.

Na desítky milionů korun má přijít také součást budoucího obchvatu Králova Dvora u Berouna, jejíž vybudování projektově připravilo toto město. Nová silnice II. třídy, která odvede tranzitní dopravu mimo zastavěné území, by za 49,5 milionu korun měla vzniknout během příštího a následujícího roku.

Práce v menším rozsahu se na silnici II. třídy chystají také na východním okraji obce Malé Kyšice na Kladensku. Za 10,6 milionu korun by tam mělo dojít k sanaci nestabilního svahu a rekonstrukci odvodnění komunikace v úseku dlouhém 491 metrů.

Kdy se mají řidiči připravit na omezení, jež se stavbami na frekventovaných komunikacích budou spojena, zatím není přesně známo. Zcela jasno už je v tom, kde na plánované stavby vzít peníze. Kraj počítá s využitím dotačních prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu.

Ve výzvě IROP číslo 70 má středočeská správa silnic aktuálně zaregistrováno devět projektů, připomněla v pondělí Helena Frintová z krajského úřadu. Číslo to ovšem není konečné: ještě do konce by mělo přibýt dalších pět. „V příštím roce by pak mělo být v IROP registrováno 20 dopravních staveb. K tomu je dalších pět dopravních projektů krajské správy a údržby silnic letos zaregistrováno v programu ITI,“ doplnila Frintová se zmínkou o dotačním programu určeném pro metropolitní oblast a velké aglomerace.

Nově schválené projekty dopravních staveb
- Statenice-Černý Vůl (Praha-západ): nová stavba náhradou za most ev. č. 240-008 (7 milionů korun s DPH)
- Všesulov (Rakovnicko): most ev. č. 229-009 – rekonstrukce (10,4 milionu korun s DPH)
- Hořešovice (Kladensko): mostní objekt ev. č. 237-013 A – rekonstrukce (10,1 milionu korun s DPH)
- Počepice (Příbramsko): most ev. č. 105-029 – rekonstrukce (35,9 milionu korun s DPH)
- Kolín–Týnec nad Labem (Kolínsko) – rekonstrukce úseku silnice II/322 (80 milionů korun s DPH)
- Součást obchvatu Králova Dvora (Berounsko) – novostavba (49,5 milionu korun s DPH)
- Malé Kyšice (Kladensko) – rekonstrukce úseku silnice II/118 (10,6 milionu korun s DPH)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Jaroslava Pokorná Jermanová.
Středočeská hejtmanka získala stejné ocenění jako Hilgertová