O zásahu na Pražském okruhu, který v noci na středu provedli za součinnosti dalších policejních složek (včetně příslušníků cizinecké policie – ale i Útvaru rychlého nasazení) informoval v pátek mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. „V dodávkovém automobilu zároveň nalezli 22 občanů Iráku, Sýrie a Turecka, kteří se takto chtěli dostat do Spolkové republiky Německo,“ konstatoval. Mezi těmito cizinci byly i čtyři děti a žena ve vysokém stupni těhotenství.

V rámci akce s krycím názvem Torax detektivové udeřili po dvou měsících příprav, kdy spolupracovali s kolegy z Německa a ze Slovenska. Zmapovali, že trojice Turků měla v minulosti při minimálně šesti jízdách přepravit přes naše území nejméně stovku lidí. Ti se k nám dostávali přes Slovensko a Maďarsko z Turecka – a především z Rumunska. Cena za transport? Dva až osm tisíc eur za osobu.

Ilustrační foto
Hledanou dívku naposledy viděli na nádraží

Poslední cestu policisté podrobně zmapovali. Převaděči běžence převezli v kamionu na sever Moravy, kde po 18hodinové cestě migranti přestoupili do nákladního prostoru dodávky. Ta je měla mrazivou nocí provézt až do Německa. Klec spadla ve chvíli, kdy přejížděla z dálnice D1 na D5. Zásah nezmařil ani fakt, že před dodávkou jelo ještě jiné auto, a to s jasným úkolem: čistit cestu a hlásit případné policejní kontroly.

Trojici zadržených poslal soud do vazby. Všichni čelí obvinění z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což trestní zákoník v případě, že šlo o čin mezinárodní organizované skupiny a za úplatu, stanoví sazbu od dvou do osmi let pobytu za mřížemi.

Přepravovaní cizinci putovali do detenčních zařízení. „V několika případech bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění do domovského státu, u dalších cizinců bude postupováno v rámci takzvaného Dublinského řízení – na jehož konci je předání osob orgánům státu, ve kterém mají požádáno o azyl,“ vysvětlil Ibehej, co bude následovat.

Zdroj: Youtube
Prolomený led na Orlíku, kde zmizel bruslař.
Utonulého muže z Kolínska pomáhali na jihu Čech hledat i Středočeši