Noční závod lyžařů starších 16 let ve sjezdu jednotlivců i tříčlenných týmů (jež musejí mít zastoupení obou pohlaví), který se pojede na osvětlené monínecké sjezdovce. Organizátoři slibují nejenom lyžařské zážitky, ale i party s muzikou a dobrotami. Zážitky tedy čekají vedle přímých účastníků i na diváky.

V sobotu lze podle Lucie Vurbsové z krajské turistické centrály vyrazit za zábavou do Kutné Hory. Tělovýchovná jednota Sokol Kaňk pořádá tradiční Kaňkovský masopust. „Průvod masek začne v 9.30 před bývalou radnicí divadelní scénkou, která bude ukončena povolením starosty k zahájení masopustu. Dále zde bude prodej zabíjačkových pochoutek,“ připomněla Vurbsová, co lze očekávat. Průvodu kráčejícímu dům od domu klikatými uličkami Kaňku bude vyhrávat kapela Věnovánka; s jeho ukončením se počítá kolem 15. hodiny před hospodou Na Baště, kde se chystá zastřelení medvěda.

Středočeský kraj se od čtvrtka do neděle prezentuje na veletrhu cestovního ruchu Holiday World v pražských Holešovicích.
Turisty láká i snažení Jihočechů na pozadí středních Čech

Další dva tipy zvou pod střechu; konkrétně k návštěvě muzeí. Od soboty až do 20. června nabídne říčanské muzeum výstavu Živá Amazonie, umožňující návštěvníkům obdivovat rozmanitost peruánské přírody, kde v deštném lese roste 16 tisíc druhů stromů, i skrytý svět tamějších domorodců. Přiblíží to nejen obrazové panely, ale i exponáty přímo z Amazonie – přičemž nemají chybět ani živá zvířata: například žabky pralesničky nebo morčata. V rámci výstavy muzeum nabízí i zážitkový program pro školy.

Už jen do neděle si návštěvníci mohou ve Vlastivědném muzeu ve Slaném prohlédnout výstavu Pohledy z bojiště, která přibližuje první světovou válku prostřednictvím fotografií, kreseb a korespondence, jejichž autory byli muži ze Slánska. Třeba Jindřich Bišický, který v Haliči a na italské frontě pořídil snímky vysoké reportážní hodnoty, se později proslavil jako velvarský stavitel.

Kryptogram v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě.
Kostel v Gruntě na Kolínsku skrývá tajemství. Kryptogram s úryvkem z bible