Votavu doporučila do čela nemocnice i výběrová komise. "Chci, aby byly ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady nastaveny jasné řídicí struktury. Předpokládám, že pan ředitel provede revizi v managementu organizace a obklopí se spolupracovníky, kteří mu pomohou realizovat jeho úkoly," uvedl v tiskové zprávě ministr Válek.

Pražský dopravní podnik začal s opravou tramvajové trati včetně estakády z Ohrady na Palmovku. Rekonstrukce má trvat do května 2023, změní se kvůli ní trasy sedmi denních a jedné noční tramvajové linky. Místo tramvají jezdí mezi Ohradou a Palmovkou náhrad
OBRAZEM: 15 měsíců bez tramvají z Palmovky na Žižkov. Velká výluka začíná

Zaměřit by se podle něj měl na udržení stabilní ekonomiky, nastavené řízení lidských zdrojů a vytvoření vize rozvoje organizace včetně investic. "Je nutné provést revizi projektu Traumacentra FNKV, dát investice v této oblasti do souladu s moderními požadavky a vhodně provázat s ostatními budovami v rámci existujícího areálu," dodal.

Traumacentrum je specializované nemocniční oddělení, kde se koncentrují pacienti ve vážném stavu, například po úrazech či dopravních nehodách. Vybudování nového pavilonu se plánuje nejméně od roku 2009. Tehdy byla jeho cena odhadována na 3,6 miliardy korun a vybavení mělo stát další miliardu. O deset let později se cena zvýšila na sedm miliard.

Loni v červnu tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že místo traumacentra vznikne v areálu vinohradské nemocnice Český onkologický institut. Projekt ale dál nemá podporu vlády ani odborné společnosti.

Přívoz v Praze.
FOTO: V Praze vypluly přívozy. Mezi Holešovicemi a Karlínem už poslední sezonu

Nemocnice má podle výroční zprávy za rok 2020 více než 1000 lůžek, z nich 194 je na jednotkách intenzivní péče. V letech před covidem-19 bylo v nemocnici za rok provedeno přes 30.000 operací, v roce 2020 počet klesl na 23.355. Vzrostl ale počet ambulantních výkonů, kterých bylo přes milion. V roce 2020 nemocnice hospodařila s 6,5 miliardy korun, výsledkem hospodaření byl zisk 252 milionů. V nemocnici pracuje při přepočtení na celé úvazky zhruba 3100 zaměstnanců, z nich 490 jsou lékaři.

Odvolaný ředitel Arenberger nemocnici vedl od října 2019 do dubna 2021, kdy se stal na krátkou dobu ministrem zdravotnictví v Babišově vládě. Z ministerstva musel odejít po několika kauzách, kdy média upozornila na to, že nemocnici pronajímá své nemovitosti, a na pochybnosti o tom, jak získal byt v centru Prahy.

O místo ředitele vinohradské nemocnice mělo zájem 14 účastníků. Dva z nich ministerstvo vyřadilo, protože nesplnili podmínky výběrového řízení.