Zaměřili se na lokality, které po minulých testech dostaly sníženou klasifikaci kvůli výskytu sinic (pravidelné odběry podle monitorovacího kalendáře na všech sledovaných místech se provádějí jednou za čtrnáct dní a připadají až na pondělí) – a mohou potvrdit: laboratorní testy ukázaly, že sinice jsou ve vodě pořád.

Jedna čtyřka přibyla

Na jednom místě na Příbramsku se situace dokonce zhoršila vlivem dalšího nárůstu množství sinic a chlorofylu. Jde o koupací oblast Podskalí na vodní nádrži Orlík. Tam se podle známkování od jedničky do pětky – hodnocení je to podobné jako ve škole – změnila trojka na čtyřku. To už znamená vodu nevhodnou je koupání, upozorňuje Marta Nováková z příbramské hygienické stanice. „Voda již představuje možné zdravotní riziko; koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy a osoby trpící alergií nebo s oslabeným imunitním systémem,“ upozornila Nováková. Možné jsou například kožní reakce, problémy s očima – ale třeba i zažívací obtíže, pokud se někdo při koupání „napije“.

Nesympatické čtyřky se nezbavilo Tyršovo koupaliště v Rakovníku. Čtvrtý stupeň platí ve středních Čechách také na rybníku Jureček na Praze-východ; tam však byla kvůli nedostatku vody sezona ukončena již k 6. srpnu.

Ilustrační foto.
Nejstarší i nejmladší cestující se kraj chystá vozit zadarmo

Trojky bez omezení

Zhoršená kvalita vody označovaná stupněm 3 přetrvává v dalších sledovaných lokalitách kolem středočeské části Orlíku – jde o Popelíky, Lavičky a Trhovky na Příbramsku. Trojky nadále patří také Novému rybníku na jižním okraji Příbrami a písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. „V těchto koupacích oblastech není koupání omezeno, nicméně lidem se sníženou imunitou, případně alergikům a malým dětem či těhotným ženám se doporučuje, aby se po vykoupání vždy osprchovali,“ shoduje se Nováková s dřívějšími vyjádřeními svého vedoucího Luboše Mandíka.

Vzhledem k vývoji počasí nabízí koupání lákavé osvěžení – avšak právě kvůli tomu, že navzdory drobným výkyvům můžeme dlouhodobě zaznamenávat jeden slunečný a horký den za druhým, doporučují hygienici každému, kdo si bude chtít zaplavat, aby nejprve poměřil hladinu kritickým okem. Tam, kde koncentrace fytoplanktonu vzrostla natolik, že se na hladině již vytváří souvislý povlak vodního květu, koupání rozhodně nedoporučují. Pětka označující zákaz koupání nicméně ve středních Čechách zatím neplatí nikde.

Odstraňování billboardů jde pomalu.
Kdy padnou billboardy? Až naprší... Až nasněží... Až někdy