Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva se rozšiřuje o „timber rafting“, jak byla starobylá tradice spojená se stavbou vorů a jejich plavením po řekách označena. Návrh společně podalo šest států: Česká republika, Lotyšsko, Německo, Polsko, Rakousko a Španělsko. Za českou stranu se na přípravě podkladů vedle ministerstva kultury, Národního ústavu lidové kultury a dalších institucí podílel především svaz plaveckých spolků Vltavan, který sdružuje vltavanské spolky v Praze, Davli, Štěchovicích a Purkarci.

Prezentační jízda na nové trolejbusové trati na lince č. 140 Palmovka - Miškovice. Nová odstavná plocha trolejbusů na Palmovce, u křižovatky ulic Na Žertvách a Vacínova, Praha 8 a Miškovice.
Trolejbus vyjel na novou trať z Palmovky. Dopravce už chystá další na letiště

Prezident Vltavanu Jaroslav Camplík Deníku řekl, že zápis na seznam je především prestižní záležitostí – může ale pomoci i ve vlastní činnosti. „Doufám, že peněz bude o trochu víc,“ spoléhá na větší štědrost dárců i snazší přístup k dotacím a grantům, když spolky shánějí peníze na své akce nebo na pořádání výstav či vydávání knih. Mimochodem – jedna, věnovaná historii vorařství v 11 evropských zemích včetně Německa, Rakouska či Itálie, šla zrovna 1. prosince do tisku. V knihkupectvích by se měla objevit během pár dnů. Peněz není nikdy dost – vždyť třeba jen výroba repliky šífu pro ukázkové plavby stála 1,5 milionu korun. „Bez dotací a sponzorů se to dělat nedá,“ potvrzuje Camplík. „Doufám, že seznam UNESCO nám trochu otevře dveře,“ věří.

Hlavně prestiž, snad i užitek

Plánuje současně další počiny. Třeba vydání vorařského slovníku představujícího výrazy, jaké plavci používali. Těch je totiž spousta – a ne každý pojem je tak známý jako třeba vrátný nebo pramen. Vedle plaveckého slangu stojí za pozornost i plavecké písně. „Chtěli bychom také vydat výňatky z kronik, které jsme získali od rodiny Husovy nebo jsou v muzeích,“ řekl Deníku prezident Vltavanu. Pochvaluje si rovněž, že se podařilo vorařství dostat zpět do národního kvalifikačního katalogu. „Jedenáct vorařů už získalo certifikát od ministerstva průmyslu a obchodu,“ upozornil.

Veřejné projednání v Dolních Břežanech o památce Závist.
Kámen místo betonu na hradišti Závist? Lidem by vadil mnohem méně

V souvislosti s dvouletou přípravou nominačních podkladů Camplík mimo jiné ocenil práci bratra (jak si členové vtavanských spolků říkají) Jiřího Malého ze Štěchovic. Ten Deníku řekl, že aktuálně oslavu úspěchu ve Štěchovicích nechystají. Sláva bude až za půl roku. „Uspořádáme ji společně s Vltavanem Davle, s nímž jsme od sebe vzdáleni tři kilometry, někdy o víkendu kolem poloviny června,“ očekává Malý. „Pozveme i ministra kultury, pokud bude chtít přijít mezi nás,“ plánuje.

Zápisů na seznamu nehmotného světového dědictví má České republika osm. Vedle vorařství jsou jimi výroba perličkových vánočních ozdob, výroba modrotisku, loutkářství, sokolnictví, jízdy králů na Slovácku, masopustní obchůzky s maskami na Hlinecku a slovácký verbuňk.