Ředitel středočeské záchranky Jiří Knor převzal symbolicky klíče z rukou radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje obohatila svůj vozový park o tři nové upravené automobily Škoda Kodiaq, jejichž vnitřní vybavení bylo přizpůsobeno potřebám přednemocniční neodkladné péče, a o tři vozidla pro mimořádné události, jimiž se staly upravené Volkswagen Craftery. K symbolickému předání klíčů došlo 27. února 2020, kdy je na mělnické výjezdové základně z rukou radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka převzal ředitel středočeské záchranky Jiří Knor.

Ilustrační foto.
Virus zavřel v karanténě sto Středočechů. Co dál?

Výhody systému rendez-vous (RV), do kterého budou vozidla zapojena, mají neoddiskutovatelné výhody, které jsou již ve Středočeském kraji ověřeny dlouholetou praxí. Tento systém umožňuje operačnímu středisku volit z více možností řešení dané události. Při závažných událostech tak může zasahovat čtyřčlenný tým, kdy posádka rychlé zdravotnické pomoci (velká sanita) spojí síly s posádkou RV, a naopak méně závažné stavy je možné řešit pouze dvoučlennou záchranářskou posádkou.

„Lékařská posádka malého sanitního vozu není na velkou sanitu nijak vázána, a pokud lékař nemusí doprovázet kvůli vážnému zdravotnímu stavu pacienta do nemocnice, může být vyslán k dalšímu potřebnému. Tento způsob využívá v terénu lékaře mnohem efektivněji a flexibilněji,“ vysvětlil ředitel středočeské záchranné služby Jiří Knor.

Kde budou vozidla sloužit?

Vozidla pro mimořádné události VW Craftery budou sloužit v Benešově, Mělníku a Příbrami, odkud budou v případě potřeby vyjíždět k hromadným neštěstím s větším počtem postižených osob.

„Ve výbavě těchto vozidel jsou nafukovací stany, elektrocentrály a kontejnery, které jsou mimo jiné vybaveny speciálním zdravotnickým materiálem, nebo i páteřní desky sloužící k transportu zraněných,” sdělila mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Přijímací zkoušky.
Přijímačky na střední školy: Zkuste si test z českého jazyka

Záchranáři mohou velmi rychle v případě potřeby využít stan, kdy ho lze díky kompresoru během několika minut nafouknout a zprovoznit. Stan může na místech hromadných neštěstí posloužit jako provizorní ošetřovna, ale stejně tak v něm může být i technologické zázemí.

Náklady na dva z těchto speciálních vozů byly hrazeny z dotace od Ministerstva zdravotnictví za účelem zajištění připravenosti ZZS na řešení mimořádných událostí, krizových situací a zajištění její akceschopnosti a materiálně technického vybavení zhruba ve výši 3,5 milionu korun.

Opravy na D1 - Ilustrační foto
Dálnici D1 uzavřou. Objížďka bude dlouhá – či ještě delší