Jedni označují způsob výměny za puč, podraz, vražení kudly do zad od nejbližšího spolupracovníka a vyjadřují podporu odvolanému starostovi. Druzí pak změnu kvitují s pochopením, připomínají, že podobná konstelace mohla nastat hned po volbách před dvěma lety a přejí hodně úspěchů 
v nové funkci Pavlovi Fojtíkovi.

Přinášíme výběr některých reakcí z obou táborů. 
Z toho prvně jmenovaného například povzdech Ivany Rychetské. „Tomáši Machu a Zdeňku Vocásku, je mi moc líto, co se stalo. Mrzí mě, že schopní lidé, kteří konečně dělali něco pro Nymburk, skončili takto. Chci vám tímto jen vyjádřit svou podporu. A možná lítost, kterou jsem projevila na začátku, není na místě. Jsem prostě strašně, ale strašně naštvaná!!!"

Trochu jinak vnímá situaci Monika Fišerová: „Nebudu hodnotit způsob ani důvody, neznám zákulisí a do svědomí nechť si sáhnout aktéři dění. Danou možnost jim dala naše země zákonným způsobem. Nicméně vím nebo spíše jsem přesvědčena, že se Nymburk zbavil nadšených a neúnavných srdcařů, k jeho velké škodě. A přeji jim stejný zápal i v další cestě."

Na sociální síti reaguje 
i sám odvolaný starosta Tomáš Mach. „Slušný člověk by toto asi v životě neudělal. A já vím, že v Nymburce žije spoustu slušných a upřímných lidí. Bohužel dva lidé mě hrozně zklamali a podrazili. Díky moc za podporu," naspal exstarosta Tomáš Mach.

Výtky ke způsobu výměny

Svůj tábor příznivců a těch, kteří jsou spokojeni 
s událostmi minulého týdne má i nový starosta Pavel Fojtík. „Pokud se měl někdo stát již před několika lety starostou, byl jsi to Ty. Máš v sobě slušnost, ochotu 
i pochopení pro jiné. Nejsi sólista a ctíš názory jiných a přemýšlíš o nich. Zároveň jsi pracovitým a odpovědným člověkem! Gratuluji a přeji Ti ze srdce dlouhé a šťastné starostování," píše například Petr Holeček.

„Hádám, že to nebude lehká pozice, tak držím palce," píše zase Martin Exner. I na jeho profilu se však objevují výtky směrem ke způsobu, jakým k výměně starosty došlo. Na ně zareagoval i nový starosta.

„Politika je přece o naplňování volebních programů, když jedna strana cítí, že její program naplňován není, má plné právo hledat jiné optimální řešení. Jen se rozhlédněme kolem sebe. V Lysé nad Labem ČSSD před dvěma měsíci odstavila velmi kvalitního starostu, stejně tak postupovala v únoru letošního roku v Benešově. Prostě hledala jiné uspořádání. Nechcete nám v Nymburce upírat stejné právo?" píše Pavel Fojtík.

Čtěte také: Nový nymburský starosta: česko-čínská průmyslová zóna není prioritou