VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vymyslel prkénko na krájení. A dostal za něj prestižní ocenění

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Stál uprostřed davu a byl středem pozornosti. Kolem cvakaly fotoaparáty a on se jen trochu nesměle usmíval. To jsem ho viděl poprvé. Bylo to na setkání, kde zlínská společnost Tescoma představovala mimo jiných jejich a jeho velký úspěch.

25.7.2014 1
SDÍLEJ:

Designér František Fiala s oceněným prkénkem.Foto: DENÍK/Jiří Macek

Hlavní ocenění Red Dot Design Award za rok 2014 - nejprestižnější ocenění v průmyslovém designu.

Podruhé ho vidím právě teď. Sedíme vedle sebe v kuchyňském studiu společnosti Tescoma v Nupakách u Prahy. Vedle mě sedí třicetiletý designér František Fiala, design začal studovat v Plzni, studia dokončil ve Zlíně u profesora Škarky. Pracuje ve Zlíně, ale často bývá i v Praze.

Kdo je František Fiala• průmyslový designér
• 30 let
• pochází z Čejetic u Strakonic
• s přítelkyní bydlí ve Zlíně
• držitel prestižního designérského ocenění Red Dot Design Award 2014

Františku, co jste zač? (Ptám se ho a on na mne vytřeští zrak, co je to za hloupou otázku.)
Co jsem zač?

Ano, jak byste se charakterizoval?

(Chvíli mlčí) Myslím, že jsem docela líný, takže se snažím dělat věci pořádně, ať je pak nemusím předělávat. Rád si zajdu na nějaký dobrý zážitek, a to jakýkoliv - jídlo, pití, koncert, cokoliv.

Co poslouchá mladý úspěšný designér za hudbu?

Eddieho Veddera, Thoma Yorka, Filipa Topola, Janáčka, Strokes, Kings of Leon, Black Keys, Cinematic Orchestra, UNKLE, Malého dráčka, Midi lidi a mnoho dalšího.

Doma určitě vaříte, že?

Ano. Ale teď vlastně ne. Momentálně jsem bez kuchyně.

Vymýšlíte věci do kuchyně a nevaříte? To jde?

Jo, jde to. Někdy se stačí dívat, jak vaří a používají pomůcky ostatní - třeba v kuchyni přímo v naší společnosti. Z toho se dá hodně vyvodit a použít.

Živíte se vymýšlením věcí kolem kuchyně, kolem vaření. Jak jste se k tomu dostal?

Přihlásil jsem se do výběrového řízení Tescomy a pak byl přijat. Nevybavuji si, jestli jsme navrhovali něco kolem vaření předtím ve škole. V každém semestru jsme měli nějaké zadání - elektrická zásuvka, dopravní prostředek, mobiliář- navrhovali jsme všechno možné, ale do kuchyně asi nic.

Vzali vás. Nebyl váš nástup do reality tak trochu šokem?

To je pravda, šok to trochu byl, ale především tím, s jakými technologiemi jsem mohl začít pracovat. Dnes už mi přijde samozřejmostí denně využívat například jednu z 3D tiskáren, které máme, ale ze začátku to bylo neuvěřitelné.

Co jste vyvíjel, než jste přišel do Tescomy?

Městský mobiliář.

Designér František Fiala se zdobící krabičkou s pinzetou na zdobení dortů sladkými posypy a kuličkami.Co byl váš první počin v kuchyňské branži?

Nůž na meloun.

Nůž na meloun? Čím je jiný, než jiný nůž?

Je celoplastový, čepel má zahnutou, aby šla dužina co nejsnáze vykrojit.

Až by se dalo říci, že každá surovina by mohla mít svůj vlastní nůž. Jenže kam je v panelákové kuchyni dát? Asi by se tam nevešly. Nevymyslíte univerzální nůž?

Univerzální nůž existuje. V našem katalogu se jich dá najít pod názvem „univerzální nůž" několik. Jde o to, že když někdo miluje melouny, nůž na vykrajování dužiny, na rozkrajování melounu nebo pomůcku na odstraňování pecek z melounů bude používat v létě každý den a hodně mu to usnadní práci. Ale už třeba doma nepotřebuje „řeznický nůž".

Kolik má firma designérů?

Osm.

Takže jednoho dne přijde šéf a řekne, že třeba potřebuje vymyslet nové kuchyňské prkénko. A zeptá se, kdo by se toho chtěl ujmout, nebo se mezi sebou pohádáte, kdo by chtěl prkénko vymyslet?

U nás většinou dostane zadání každý svoje zvlášť. Třeba podle toho, co navrhoval předtím.

Tak to musí být ale kolega naštvaný, když vy dostanete zadání, že máte vymyslet prkénko a on něco složitějšího, na čem je více práce, že?

Jak moc bude něco "pracné" se na začátku nedá skoro nikdy odhadnout. Navrhnou zdánlivě jednoduchou věc, to je často dost těžké, protože se nemáte „čeho chytit" a „všechno už tady jednou bylo". Naopak technicky složitější výrobky se někdy v podstatě formují samy. My naši práci neděláme proto, abychom zviditelnili sebe sama, důležité je, aby byl výrobek navržený po všech směrech dobře. A kvůli tomu se s kolegy navzájem radíme, konzultujeme postupy a nápady. Že by byl někdo naštvaný na druhého, protože zrovna dělá jednoduché prkénko, tak to ne.

A když přijde nějaké ocenění, na kolik procent je úkol splněn?

To nevím, ale je to milý bonus.

Lze říci, že v týmu má každý svůj sektor? Třeba ten dělá hrnce, tenhle nože, vy zase prkénka?

Takto vyhraněni nejsme. Je ale pravda, že například kolegyně Darja Smetanová má na starosti většinu návrhů ze sortimentu pro děti. Mě baví pracovat na technicky složitějších záležitostech. Většinou tam bývá nějaký závit nebo jiný mechanismus, ale není to pravidlem.

A jak to bylo s vaším slavným prkénkem? Jednoho dne přišel šéf a povídá: Františku, tady máš nový úkol, zadání. Potřebujeme vymyslet nové prkénko!

Dostal jsem zadání navrhnout krájecí desku do linie výrobků Vitamino. Když jsem se o tom pak bavil se známými, divili se, co nového chci na prkénku vymýšlet. Ale všechno se dá vylepšit. Postupně, po klasickém kolečku rešerší, modelování, prototypování a hlavně testování v naší experimentální kuchyni, se nám to, myslím, povedlo i v tomto případě.

Designér František Fiala krájí cibuli na svém oceněném prkénku.Tak jaké to vaše prkénko vlastně je? Pardon - krájecí deska Vitamino, jak zní oficiální název.

Je vyrobenu z plastu se speciální antibakteriální úpravou. Je oboustranné. Když na něm krájíte šťavnaté potraviny, šťáva odtéká do jednoho rohu desky, odkud jde pak dobře vylít. Na jedné jeho straně se nám podařilo vytvořit rastr výstupků, který pomáhá držet pohromadě krájenou cibuli nebo třeba rajče. A díky oboustranné protiskluzové úpravě stojí krájecí deska při používání vždy pevně na svém místě.

Jak se prkénko rodilo?

Začal jsem ho navrhovat jako normální ploché plastové prkénko ve stylu tvarů linie Vitamino. Každá linie, kterou nabízíme, má svá specifika, ať už tvarová nebo použitelnosti. Třeba v žádném z výrobků linie Vitamino nenaleznete kovový díl. Naopak do každého produktu se snažíme dostat nějaký benefit, něco, co nikdo jiný nenabízí, „vychytávku". Takže i k prkénku jsem pak přistoupil tímto způsobem.

Jak dlouho trval zrod prkénka?

Z mé strany asi tři čtyři měsíce. Pracujeme ale na více projektech naráz. Je dobré nechat občas jeden projekt odpočinout a vrátit se k němu za nějakou dobu. Všimnete si tam pak spousty chyb, které by jinak byly přehlédnuty a začnete přicházet na nové nápady, na které byste předtím nepřišli.

Jaké jsou vaše další počiny v kuchyňské sféře?

Tak třeba většina ostatních produktů z linie Vitamino, zdobící tužka Delícia, kráječ na bylinky s vyjímatelnými čepelkami, madlo na tetrapaky, dávkovací láhve a další. Jedna z posledních věcí je zdobící krabička s pinzetou na zdobení dortů sladkými posypy a kuličkami. Na víčku krabičky je taková malá valcha, po které, když přejíždíte prstem nebo pinzetou, tak se obsah krabičky sype ven a rovnoměrně „zdobí".

Na čem nyní pracujete?

Už delší dobu dělám na nové řadě nádobí pro vaření v mikrovlnné troubě. Je to největší projekt, který nyní mám. Také vyvíjím nádobu na přípravu domácího másla.

Máte vyzkoušeno, v jaké chvíli, v jakém okamžiku, životní situaci z vás chrlí nápady?

Jak to myslíte?

Třeba že si dáte štamprličku kořalky, dvojku vína, projdete se po lese, pohádáte se s přítelkyní…

Že bych běžel speciálně k nějakému stromu v lese to asi ne. Zajímavý nápad může přijít a přichází v jakékoliv situaci. Většinou to nefunguje tak, že sedím u stolu a vymýšlím, až něco vymyslím. U stolu sedíme potom, když se tu prvotní myšlenku snažíme rozvinout - třeba skicováním.

Vaše rodina pochází z Čejetic u Strakonic. Co říká maminka na vaše prkénko? Neříká třeba: Hele Fando, je to pěkné prkno, ale mne stačí to staré, dřevěné, taky je oboustranné?

Třeba právě mamka moje věci dost propaguje. Ale celá rodina je ke mně občas i hodně kritická. K našim se tak často nedostanu, což mě mrzí. Když už jsem s nimi, samozřejmě mě zajímá jejich názor na produkty, které zrovna navrhuji. A někdy jim přivezu ukázat prototypy vyvíjených výrobků a konzultujeme je. Zajímá mě názor všech. Není příjemné, když si pak někdo z blízkých „můj" výrobek koupí a není s ním spokojený.

Jak to vypadá, když jdete po městě?

Pokud se ptáte, jestli trpím profesionální deformací, tak trpím. Jako asi každý designér a člověk, co dělá práci, která ho baví. Takže na ulici sleduji mobiliář a dopravní prostředky. A v restauraci nebo baru se samozřejmě zajímám, jakou značku nádobí tam mají. A moc mě těší, když mají naší!

Před pár dny si František Fiala dojel do německého Essenu, kde převzal prestižní ocenění Red Dot Design Award 2014 - doslova designérského „Oscara".

Autor: Jiří Macek

25.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 12 200 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 18240 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme: příspěvek na stravování, možnost ubytování, roční příspěvek z FKSP, Kontakt: osobní schůzka SPŠS 8:00-14:30, telefonicky 8:00-15:00, životopisy zasílejte e-mailem. Pracoviště: Střední průmyslová škola stavební, mělník, českobratrská 386, Českobratrská, č.p. 386, 276 01 Mělník 1. Informace: Jitka Ullrychová, +420 723 661 205.

Obchod - Obchod Ostatní pomocní pracovníci 13 500 Kč

Ostatní pomocní manipulační pracovníci (kromě výroby) Ostatní pomocní manipulační pracovníci (kromě výroby). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: - jedná se o fyzicky náročnou práci, zvedání a manipulace s těžkými břemeny - nutný dobrý zdravotní stav, Požadujeme: zodpovědnost, bezúhonnost,, - zaměstanavatel může poskytnout ubytování nepeněžním příspěvkem až do výše 3500,-Kč, Kontakt: telefonicky po-st 10:00-12:00, životopisy zasílejte e-mailem. Pracoviště: Vitman group s.r.o. úžice, 277 45 Úžice u Kralup n.Vltavou. Informace: Iryna Sutula, +420 777 785 793.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 14 900 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - pracovní doba od pondělí do pátku od 6:00-13:30 nebo 14:30, - rezervace, komunikace s klienty, administrativa, provoz, Požadujeme: příjemné vystupování, pečlivost, zodpovědnost, znalost práce na PC, znalost AJ nebo NJ, Nabízíme: benefity dle dohody, Kontakt: osobní schůzka úterý a čtvrtek 9:00-15:00, životpisy zasílejte e-mailem. Pracoviště: R a č e k , spol. s r.o. - mělník, Pražská, č.p. 2639, 276 01 Mělník 1. Informace: Veronika Dvořáková, +420 737 252 027.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 13 500 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Manipulační dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: -pomocné a manipulační práce při výrobě betonových výrobků, - fyzicky náročná práce - nutný dobrý zdravotní stav , Místo výkonu práce: 9 května 259, 277 06 Lužec nad Vltavou, Kontakt:telefonicky úterá a čtvrtek 9:00-14:00, osobní schůzka po telefonické domluvě. Pracoviště: Rytmel trading s.r.o. lužec, 9. května, č.p. 259, 277 06 Lužec nad Vltavou. Informace: Mykhailo Synetar, +420 774 278 735.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Cítově se hrálo Naostro.
20

VIDEO: V Cítově se hrálo Naostro

Videosouhrn 20. července 2018

Nepoučitelný pražský taxikář a suverénní sedmiletá heligonkářka: videa dne

Venkovnímu koupání přeje nejen počasí, ale i kvalita vody

Střední Čechy – Sezona je obzvlášť příznivá. Koupání je většinou stále možné bez jakýchkoli omezení. Kvalitu vody ve sledovaných lokalitách hodnotí středočeští hygienici většinou nejpříznivějším stupněm 1, případně 2 kvůli menší průhlednosti. Trojka označující zhoršenou jakost vody zůstává kvůli výskytu sinic pouze písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Zde se citlivějším jedincům doporučuje použít po koupání sprchy, které jsou v zázemí k dispozici.

Spalničky nedávají pokoj, onemocněl mladistvý

Střední Čechy – Onemocnění spalničkami ve středních Čechách stále nedalo pokoj. Po dvou nadějných týdnech, kdy pacienti nepřibývali, v pátek hygienici ohlásili další nový potvrzený výskyt onemocnění. Jde o mladistvého, který byl hospitalizován na infekčním oddělení.

AKTUALIZOVÁNO

Ředitel středočeské záchranky složil funkci. Aby byl klid

Střední Čechy – Odcházím, i když jsem nevinen – je ale třeba, aby středočeští záchranáři měli klid na svou práci. Tak lze shrnout postoj dlouholetého ředitele Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Martina Houdka, který v pátek rezignoval na svou funkci.

Tsunami Cup v Dolních Beřkovicích se vydařil

Dolní Beřkovice – Místní Tělocvičná jednota zorganizovala ve sportovním areálu již 19. ročník Tsunami Cup v malé kopané.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT