VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vymyslel prkénko na krájení. A dostal za něj prestižní ocenění

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Stál uprostřed davu a byl středem pozornosti. Kolem cvakaly fotoaparáty a on se jen trochu nesměle usmíval. To jsem ho viděl poprvé. Bylo to na setkání, kde zlínská společnost Tescoma představovala mimo jiných jejich a jeho velký úspěch.

25.7.2014 1
SDÍLEJ:

Designér František Fiala s oceněným prkénkem.Foto: DENÍK/Jiří Macek

Hlavní ocenění Red Dot Design Award za rok 2014 - nejprestižnější ocenění v průmyslovém designu.

Podruhé ho vidím právě teď. Sedíme vedle sebe v kuchyňském studiu společnosti Tescoma v Nupakách u Prahy. Vedle mě sedí třicetiletý designér František Fiala, design začal studovat v Plzni, studia dokončil ve Zlíně u profesora Škarky. Pracuje ve Zlíně, ale často bývá i v Praze.

Kdo je František Fiala• průmyslový designér
• 30 let
• pochází z Čejetic u Strakonic
• s přítelkyní bydlí ve Zlíně
• držitel prestižního designérského ocenění Red Dot Design Award 2014

Františku, co jste zač? (Ptám se ho a on na mne vytřeští zrak, co je to za hloupou otázku.)
Co jsem zač?

Ano, jak byste se charakterizoval?

(Chvíli mlčí) Myslím, že jsem docela líný, takže se snažím dělat věci pořádně, ať je pak nemusím předělávat. Rád si zajdu na nějaký dobrý zážitek, a to jakýkoliv - jídlo, pití, koncert, cokoliv.

Co poslouchá mladý úspěšný designér za hudbu?

Eddieho Veddera, Thoma Yorka, Filipa Topola, Janáčka, Strokes, Kings of Leon, Black Keys, Cinematic Orchestra, UNKLE, Malého dráčka, Midi lidi a mnoho dalšího.

Doma určitě vaříte, že?

Ano. Ale teď vlastně ne. Momentálně jsem bez kuchyně.

Vymýšlíte věci do kuchyně a nevaříte? To jde?

Jo, jde to. Někdy se stačí dívat, jak vaří a používají pomůcky ostatní - třeba v kuchyni přímo v naší společnosti. Z toho se dá hodně vyvodit a použít.

Živíte se vymýšlením věcí kolem kuchyně, kolem vaření. Jak jste se k tomu dostal?

Přihlásil jsem se do výběrového řízení Tescomy a pak byl přijat. Nevybavuji si, jestli jsme navrhovali něco kolem vaření předtím ve škole. V každém semestru jsme měli nějaké zadání - elektrická zásuvka, dopravní prostředek, mobiliář- navrhovali jsme všechno možné, ale do kuchyně asi nic.

Vzali vás. Nebyl váš nástup do reality tak trochu šokem?

To je pravda, šok to trochu byl, ale především tím, s jakými technologiemi jsem mohl začít pracovat. Dnes už mi přijde samozřejmostí denně využívat například jednu z 3D tiskáren, které máme, ale ze začátku to bylo neuvěřitelné.

Co jste vyvíjel, než jste přišel do Tescomy?

Městský mobiliář.

Designér František Fiala se zdobící krabičkou s pinzetou na zdobení dortů sladkými posypy a kuličkami.Co byl váš první počin v kuchyňské branži?

Nůž na meloun.

Nůž na meloun? Čím je jiný, než jiný nůž?

Je celoplastový, čepel má zahnutou, aby šla dužina co nejsnáze vykrojit.

Až by se dalo říci, že každá surovina by mohla mít svůj vlastní nůž. Jenže kam je v panelákové kuchyni dát? Asi by se tam nevešly. Nevymyslíte univerzální nůž?

Univerzální nůž existuje. V našem katalogu se jich dá najít pod názvem „univerzální nůž" několik. Jde o to, že když někdo miluje melouny, nůž na vykrajování dužiny, na rozkrajování melounu nebo pomůcku na odstraňování pecek z melounů bude používat v létě každý den a hodně mu to usnadní práci. Ale už třeba doma nepotřebuje „řeznický nůž".

Kolik má firma designérů?

Osm.

Takže jednoho dne přijde šéf a řekne, že třeba potřebuje vymyslet nové kuchyňské prkénko. A zeptá se, kdo by se toho chtěl ujmout, nebo se mezi sebou pohádáte, kdo by chtěl prkénko vymyslet?

U nás většinou dostane zadání každý svoje zvlášť. Třeba podle toho, co navrhoval předtím.

Tak to musí být ale kolega naštvaný, když vy dostanete zadání, že máte vymyslet prkénko a on něco složitějšího, na čem je více práce, že?

Jak moc bude něco "pracné" se na začátku nedá skoro nikdy odhadnout. Navrhnou zdánlivě jednoduchou věc, to je často dost těžké, protože se nemáte „čeho chytit" a „všechno už tady jednou bylo". Naopak technicky složitější výrobky se někdy v podstatě formují samy. My naši práci neděláme proto, abychom zviditelnili sebe sama, důležité je, aby byl výrobek navržený po všech směrech dobře. A kvůli tomu se s kolegy navzájem radíme, konzultujeme postupy a nápady. Že by byl někdo naštvaný na druhého, protože zrovna dělá jednoduché prkénko, tak to ne.

A když přijde nějaké ocenění, na kolik procent je úkol splněn?

To nevím, ale je to milý bonus.

Lze říci, že v týmu má každý svůj sektor? Třeba ten dělá hrnce, tenhle nože, vy zase prkénka?

Takto vyhraněni nejsme. Je ale pravda, že například kolegyně Darja Smetanová má na starosti většinu návrhů ze sortimentu pro děti. Mě baví pracovat na technicky složitějších záležitostech. Většinou tam bývá nějaký závit nebo jiný mechanismus, ale není to pravidlem.

A jak to bylo s vaším slavným prkénkem? Jednoho dne přišel šéf a povídá: Františku, tady máš nový úkol, zadání. Potřebujeme vymyslet nové prkénko!

Dostal jsem zadání navrhnout krájecí desku do linie výrobků Vitamino. Když jsem se o tom pak bavil se známými, divili se, co nového chci na prkénku vymýšlet. Ale všechno se dá vylepšit. Postupně, po klasickém kolečku rešerší, modelování, prototypování a hlavně testování v naší experimentální kuchyni, se nám to, myslím, povedlo i v tomto případě.

Designér František Fiala krájí cibuli na svém oceněném prkénku.Tak jaké to vaše prkénko vlastně je? Pardon - krájecí deska Vitamino, jak zní oficiální název.

Je vyrobenu z plastu se speciální antibakteriální úpravou. Je oboustranné. Když na něm krájíte šťavnaté potraviny, šťáva odtéká do jednoho rohu desky, odkud jde pak dobře vylít. Na jedné jeho straně se nám podařilo vytvořit rastr výstupků, který pomáhá držet pohromadě krájenou cibuli nebo třeba rajče. A díky oboustranné protiskluzové úpravě stojí krájecí deska při používání vždy pevně na svém místě.

Jak se prkénko rodilo?

Začal jsem ho navrhovat jako normální ploché plastové prkénko ve stylu tvarů linie Vitamino. Každá linie, kterou nabízíme, má svá specifika, ať už tvarová nebo použitelnosti. Třeba v žádném z výrobků linie Vitamino nenaleznete kovový díl. Naopak do každého produktu se snažíme dostat nějaký benefit, něco, co nikdo jiný nenabízí, „vychytávku". Takže i k prkénku jsem pak přistoupil tímto způsobem.

Jak dlouho trval zrod prkénka?

Z mé strany asi tři čtyři měsíce. Pracujeme ale na více projektech naráz. Je dobré nechat občas jeden projekt odpočinout a vrátit se k němu za nějakou dobu. Všimnete si tam pak spousty chyb, které by jinak byly přehlédnuty a začnete přicházet na nové nápady, na které byste předtím nepřišli.

Jaké jsou vaše další počiny v kuchyňské sféře?

Tak třeba většina ostatních produktů z linie Vitamino, zdobící tužka Delícia, kráječ na bylinky s vyjímatelnými čepelkami, madlo na tetrapaky, dávkovací láhve a další. Jedna z posledních věcí je zdobící krabička s pinzetou na zdobení dortů sladkými posypy a kuličkami. Na víčku krabičky je taková malá valcha, po které, když přejíždíte prstem nebo pinzetou, tak se obsah krabičky sype ven a rovnoměrně „zdobí".

Na čem nyní pracujete?

Už delší dobu dělám na nové řadě nádobí pro vaření v mikrovlnné troubě. Je to největší projekt, který nyní mám. Také vyvíjím nádobu na přípravu domácího másla.

Máte vyzkoušeno, v jaké chvíli, v jakém okamžiku, životní situaci z vás chrlí nápady?

Jak to myslíte?

Třeba že si dáte štamprličku kořalky, dvojku vína, projdete se po lese, pohádáte se s přítelkyní…

Že bych běžel speciálně k nějakému stromu v lese to asi ne. Zajímavý nápad může přijít a přichází v jakékoliv situaci. Většinou to nefunguje tak, že sedím u stolu a vymýšlím, až něco vymyslím. U stolu sedíme potom, když se tu prvotní myšlenku snažíme rozvinout - třeba skicováním.

Vaše rodina pochází z Čejetic u Strakonic. Co říká maminka na vaše prkénko? Neříká třeba: Hele Fando, je to pěkné prkno, ale mne stačí to staré, dřevěné, taky je oboustranné?

Třeba právě mamka moje věci dost propaguje. Ale celá rodina je ke mně občas i hodně kritická. K našim se tak často nedostanu, což mě mrzí. Když už jsem s nimi, samozřejmě mě zajímá jejich názor na produkty, které zrovna navrhuji. A někdy jim přivezu ukázat prototypy vyvíjených výrobků a konzultujeme je. Zajímá mě názor všech. Není příjemné, když si pak někdo z blízkých „můj" výrobek koupí a není s ním spokojený.

Jak to vypadá, když jdete po městě?

Pokud se ptáte, jestli trpím profesionální deformací, tak trpím. Jako asi každý designér a člověk, co dělá práci, která ho baví. Takže na ulici sleduji mobiliář a dopravní prostředky. A v restauraci nebo baru se samozřejmě zajímám, jakou značku nádobí tam mají. A moc mě těší, když mají naší!

Před pár dny si František Fiala dojel do německého Essenu, kde převzal prestižní ocenění Red Dot Design Award 2014 - doslova designérského „Oscara".

Autor: Jiří Macek

25.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 12 200 Kč Pomocní skladníci Pomocní skladníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: -skenování kartonů, vychystávání a balení kartonů a palet pro expedici, Kontakt: telefonicky po-pá 10:00-15:00, osobní schůzka Václavské náměstí 802/56, 11000 Praha 1 po-pá 10:00-15:00. Pracoviště: Work global agency s.r.o. 01, 277 45 Úžice u Kralup n.Vltavou. Informace: Olga Savčenko, +420 608 022 221. Doprava a logistika - Doprava a logistika Ostatní pracovníci v dopravě 100 Kč Řidiči kontejnerových překladačů Řidiči kontejnerových překladačů. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 130 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: - 4 dny práce (12hod. směny)/ 4 dny volna, Požadujeme: řidičský průkaz sk. T, dochvilnost, poctivost, Nabízíme: stravenky, 25 dní dovolené, příspěvek zaměstnavatele na penzi, Kontakt: výběrové řízení na ÚP ČR KoP Mělník 16.10.2018 9:00 hod.. Pracoviště: Star container s.r.o. - mělník, Celní, č.p. 1144, 276 01 Mělník 1. Informace: Jakub Kriz, +420 736 623 880. Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 145 Kč Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti ambulantních a terénních služeb a pečovatelé v oblasti domácí péče Pracovník v sociálních službách. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 145 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: PRO ZIMNÍ PROGRAM "TEPLÁ ŽIDLE" HLEDÁME PRACOVNÍKA (V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH) , Požadujeme:, " Středoškolské vzdělání v oboru/kurz pracovníka v soc. službách výhodou (nikoli podmínkou), " Praxe v oboru výhodou, " Flexibilitu, " Organizační schopnosti, dobré komunikační dovednosti, schopnost striktně dodržovat předepsaný pracovní postup, důslednost, " Motivace k práci s cílovou skupinou, " Trestní a morální bezúhonnost, Nabízíme:, " Práce na dohodu o provedení práce (145,-Kč/hod.), " Zaškolení na danou pozici, " Pouze noční směny (20.00-07:00 hod.), Více info:, Zimní program "Teplá židle" je součástí sociální služby Nízkoprahové denní centrum Paprsek. Jedná se o krizový noční provoz - poskytnutí místnosti se sociálním zázemím, kam se osoby bez přístřeší (starší 18 let) mohou zdarma uchýlit v mrazivém počasí. Program představuje prevenci před umrznutím či újmou na zdraví těchto osob., Program je spuštěn v případě, kdy dle předpovědi počasí hrozí pokles teploty na -5°C v časovém rozmezí od 20.00 do 4.00 hod., Příjem osob bez přístřeší probíhá od 20.00 do 21.30 hod. na adrese Nízkoprahového denního centra Paprsek - Štefánikova u čp. 654, 278 01 Kralupy nad Vltavou., Krizový noční provoz je poskytován do 6.30 hod., Osobám bez přístřeší je nabídnuto:, " využití hygienického zázemí, " teplá polévka s pečivem, " čaj, Podmínkou poskytnutí "Teplé židle" je příchod v adekvátně střízlivém stavu (tj. zdržet se užívání alkoholu aj. nealkoholových drog), tolerovaná hranice alkoholu v krvi činí 0,8 prom. Dále je nutno dodržovat pravidla zařízení., Co Vás čeká?, " Příjem klientů, " Dohled nad dodržováním: pravidel, večerního klidu a nad následným ranním úklidem (při nezajištění klientů na úklid - vykonání úklidu), " Výdej polévky, pečiva, čaje, hygienických potřeb, popř. výdej ošacení, " Vedení záznamu z průběhu služby, Životopis zasílejte e-mailem na adresu: schovancova@nasefarnost.cz, Kontaktní osoba: Kateřina Schovancová, Vybraní uchazeči budou pozváni k osobnímu pohovoru. , , Místo výkonu práce: Nízkoprahové denní centrum Paprsek, Štefánikova u čp. 654, 278 01 Kralupy nad Vltavou, , Kontakt: životopisy zasílejte e-mailem. Pracoviště: Farní charita kralupy nad vltavou, Sokolská, č.p. 139, 278 01 Kralupy nad Vltavou 1. Informace: Kateřina Schovancová, +420 733 593 655. Výroba - Výroba Ruční balič 12 200 Kč Ruční baliči Ruční baliči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Požadujeme: dobrý zdravotní stav - jedná se o práci v chladu (4-7°C), spolehlivost, Místo výkonu práce: V Růžovém údolí 553, Mikovice, 278 01 Kralupy nad Vltavou, Kontakt: telefonicky, osobní schůzka po telefonické domluvě. Pracoviště: Mpk cz, s.r.o. - kralupy nad vltavou, V Růžovém údolí, č.p. 553, 278 01 Kralupy nad Vltavou 1. Informace: Ivan Starosta, +420 776 311 115.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přívoz v Mělníku.

Mělnický přívoz přepravil přes 50 tisíc lidí

Ilustrační foto

U lékaře Středočeši platí víc než v Praze

Regionální muzeum letos slaví 130 let

Mělník - Regionální muzeum Mělník letos slaví 130. narozeniny od svého vzniku. Muzeum vzniklo na popud místního učitele v roce 1888, ale nemělo vlastní prostory a mnohokrát se stěhovalo z místa na místo. Před válkou bylo chvíli muzeum i na mělnickém zámku, kde se začaly postupně budovat expozity. V roce 1975 přestala doba stagnace muzea a sbírky se začaly dávat dohromady se dvěma zaměstnanci. První stálá expozice byla vystavena právě na zámku.

Soutěží pět alejí z kraje. Přibudou?

Střední Čechy – Motivace může být různá. Někdo si chce zasoutěžit o let balonem či novou zrcadlovku známé značky, jiný by prostě rád upozornil na atraktivní alej či stromořadí ze svého okolí. Jedněm i druhým Jiří Kaňa z pořádající organizace Arnika připomíná - na nominování své favoritky do osmého ročníku ankety Alej roku už zbývá čas jen do konce října.

V Mělníku už se nebude svážet bioodpad

Mělník – Svoz bioodpadu od rodinných domů v Mělníku končí. Ale jen pro letošní rok.

Za požár mohou podle hasičů lidé, kteří v domě byli nelegálně

Mělník – Požár, který zachvátil bývalé hospodářské stavení ve středu odpoledne, napáchal škody za dvě stě tisíc korun. Díky zásahu sedmnácti jednotek hasičů byl ale uchráněn majetek za sedm set tisíc korun. Podle mluvčího středočeských hasičů Ladislava Holomčíka jako příčinu požáru uvedl vyšetřovatel cizí zavinění osobami, které se v objektu pohybovaly nelegálně, bez vědomí majitele.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT