Od konce loňského října do počátku letošního září se o peníze přihlásilo 160 žadatelů – přičemž jsou mezi nimi jak jednotlivci, tak i obce a města nebo soukromé společnosti. Po kontrole pracovníky odboru životního prostředí krajského úřadu postoupilo 136 žadatelů, kteří vyhověli stanoveným podmínkám.

Nikdo z nich ale nedostane částku v té výši, o niž si řekl. Součet požadavků všech úspěšných zájemců dosahuje 6,6 milionu korun (původní suma se dokonce blížila osmi milionům) – ovšem k dispozici jich je v krajském rozpočtu jen pět. Chystá se tedy krácení podle koeficientu stanoveného předem – už při vyhlašování dotace. A platí to jen v případě, že rozhodnutí, které již schválili radní, ještě posvětí zastupitelé. Nepředpokládá se však, že by řekli „ne“.

Při obnově porostů a zřizování nových oplocenek se vlastníci lesů mají zaměřit především na dřeviny, které zvyšují odolnost lesních ekosystémů vůči škodlivým činitelům: lépe tedy čelí hmyzím škůdcům, ale i nebezpečí polomů či vývratů – stejně jako třeba imisím, suchu či mrazu. Podle slov náměstka hejtmanky Miloše Petery (ČSSD), který má v kompetenci oblast životního prostředí a zemědělství, ovšem bývají atraktivní pro zvěř – a kvůli poškozování ohryzem či loupáním kůry obvykle v lesích nemívají převahu. I proto je důležitá podpora jejich vysazování.

„Tímto způsobem chce Středočeský kraj podpořit vlastníky lesů, aby dále zvyšovali druhovou diverzitu lesů, zlepšovali jejich stabilitu a současně rekreační atraktivitu a potenciál,“ poznamenal Petera. Obdobné cíle má také státní podpora v podobě příspěvků na hospodaření v lesích, pro jejichž vyplácení se od 1. listopadu změnila pravidla. Středočeský odbor životního prostředí proto připravil změny zásad pro poskytování krajských příspěvků – chce ohlídat, aby podpora z veřejných zdrojů nebyla některým vlastníkům vyplácena duplicitně.

Návštěva Voroněžského institutu rozvoje dalšího vzdělávání
Ruštinu ve středočeských školách procvičí Rusové
Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Kraj chce nabídnout miliony pro zámecké pány