Velmi zdravé oblasti

Zatímco obyvatelé některých lokalit přikývnou a sami se nebudou rozpakovat hovořit o alarmujícím stavu, mnozí naopak pokrčí rameny. Střední Čechy jsou přece rekreačním a odpočinkovým zázemím metropole. A těch dětských táborů, co se zde koná každé léto! Velmi příznivé podmínky mohou nabídnout rozsáhlé oblasti: Brdy, křivoklátské lesy, Posázaví, Poberouní, ale třeba i Podblanicko…

Nevěřící Tomášové mohou vyrukovat i s dalšími argumenty. Kvalitní prostředí umožňuje fungování Olivovny u Říčan, kde se mimo jiné léčí děti s onemocněními dýchacích cest a alergiemi. A není sama: v Choceradech na Benešovsku bývala dětská léčebna respiračních chorob (jež se nyní mění v dětské centrum, které se tam přestěhuje ze Strančic); pověst místa se zdravým vzduchem také dlouhodobě provází třeba sanatorium Na Pleši na Příbramsku.

Panorama Golf Resort. Stavba roku Středočeského kraje 2017.
Významné architektonické počiny mohou soutěžit o nejlepší nápad

Nesmrdí jen chemičky

S opačnými argumenty se mohou vytasit lidé z Nymburka, z Chrášťan na Praze-západ či Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kteří si dlouhodobě stěžují na dopady fungování místních firem (a vedou se spory o tom, nakolik jde jen osobní pocity obyvatel a co lze objektivně měřit citlivými přístroji). Nelichotivé hodnoty jsou zaznamenány v okolí chemických provozů, kdy se podle žebříků ekologů z Arniky dlouhodobě drží na špici neratovická Spolana. Byť data hlášená firmou do Integrovaného registru znečištění ukazují, že v meziročním srovnání se stav ve vypouštění rakovinotvorných látek výrazně zlepšil. 

Pokrok, kterého se v uplynulém roce podařilo dosáhnout ve snižování emisí, ocenil Jiří Kaňa z Arniky také v případě vypouštění styrenu z laminátovny v Trhovém Štěpánově na Benešovsku. Mezi údaji ze zmiňovaného registru dále více vyčnívají mělnická elektrárna v Horních Počaplech, vápenka ve Tmani na Berounsku a zpracovatel hliníku v průmyslové zóně Rybníky u Dobříše na Příbramsku.

Ilustrační foto.
Pomoci se zaplacením školek může obcím jedině stát

Problém je i topení

Z Peterových slov ovšem vyplývá, že problematické jsou celé rozsáhlejší oblasti. A nejde zde o zátěž z dopravy v okolí frekventovaných silničních tepen. „Na Kladensku to souvisí hlavně s provozem lokálních topidel, větry z Prahy zase ovlivňují Nymbursko, Mladoboleslavsko i Kolínsko,“ uvedl náměstek hejtmanky. 

Hlavní opatření Středočeského kraje v ochraně ovzduší
- Zajištění chybějícího monitoringu stavu ovzduší a posilování těchto systémů ve vybraných lokalitách – ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem a dalšími partnery
- Snaha omezovat v době smogové situace provoz zdrojů znečišťování ovzduší, které ve větší míře produkují polétavý prach (například recyklačních linek na stavební suť) 
- Příprava akčního plánu zlepšování kvality ovzduší s návrhem konkrétních opatření, která se budou realizovat
- Jednání s představiteli Prahy o dopravních i dalších opatřeních pro případ řešení smogové situace v hlavním města i v přilehlém regionu
- Zapojení do evropského projektu LIFE na snižování znečišťování ovzduší do roku 2024 (osvěta a vyhodnocování změn kvality ovzduší)
- Kotlíkové dotace podporující v rodinných domech náhradu starých kotlů spalujících uhlí moderními zdroji tepla s ekologičtějším provozem

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje, Deník

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na setkání starostů ve Zbraslavicích na Kutnohorsku.
Kraj chce koupit 14 výtvarných děl. Vybírá podle dotace