Časové polohy osobních vlaků jsou na páteřní trati, zejména v úseku tratě 220 Benešov - Tábor, výrazně posunuté. Ke zvýšení cestovního komfortu mezi Benešovem a Prahou přispěl také přidaný pár spěšných vlaků Arriva.

Na Vlašimce (trať 222 Benešov - Trhový Štěpánov) motoráky dojíždí do Benešova vzhledem k jiným časovým polohám rychlíků o 5 až 60 minut jinak, než jezdily ve starém grafikonu.

Poslední večerní spoj z Benešova bude rozdělený na dvě varianty. Od pondělí do čtvrtka odjíždí ve 22.14 hodin, v pátek a o víkendech o 30 minut později pro lepší návrat z kulturních akci od nového rychlíku z Prahy, který jede po 22. hodině.

Od nového jízdního řádu vyjíždí z Čerčan do Sázavy nové spoje. V pracovních dnech v 6.33 hodin, v sobotu ve 21.03 hodin a o víkendech i ve 23.03 hodin, který končí až v Ledečku. Ten se v neděli ráno vrací do Sázavy, odkud 4.24 hodin pokračuje od Čerčan.

Další jede v pracovních dnech v 8.22 hodin a v sobotu ve 22.16 hodin. Letní vlak v 10.14 hodin z Čerčan do Zruče nad Sázavou pojede v sobotu celoročně. O letních sobotách vyjede z Prahy spoj, který v 8.09 hodin pokračuje z Čerčan do Světlé nad Sázavou.

Mezi Čerčany a Týncem nad Sázavou posílí vlakové spojení o letních víkendech od června do srpna nový pár vlaků. Z Čerčan odjede v 9.15 hodin a vrací se v 10.09 hodin. Odstraní se tak tříhodinové mezera mezi spoji.

Zrekonstruovaná patrová souprava

Na nejvytíženějších spojích linky S8 z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Čerčan se s novým jízdním řádem objeví první souprava sestavená z rekonstruovaných patrových vozů. Nejpozději do konce ledna vyjede na tuto trasu i druhá souprava. Obě doplní ještě řídící vůz s klimatizací a oddílem první třídy.

„Zrekonstruovali jsme patrové vozy, budou jezdit o víkendech na Posázavském Pacifiku a v pracovních dnech ráno se s nimi cestující potkají na lince z Prahy do Berouna," uvedl Alois Kašpar, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah.

Modernizované patrové vozy mají rekonstruované a textilem čalouněné sedačky, obnovené obložení stěn, rekonstruované WC a dosazené nové předsuvné dveře snadno ovládané tlačítky, centrálně zavírané a za jízdy blokované.

Úplnou novinkou v pražské příměstské dopravě jsou elektrické zásuvky 230 V a konektory USB pro napájení přenosné elektroniky cestujících, například mobilních telefonů nebo notebooků. Jejich uživatelé budou moci navíc využívat bezplatné Wi-Fi připojení k internetu.

Cestující na Kladensku potěší některé nové spojeV platnost vstoupil nový jízdní řád Českých drah pro příští rok. Dotkne se několika změnami i cestujících na železničních tratích vedoucích Kladenskem.

Trať Kralupy nad Vltavou - Kladno
V pracovní dny večer jede nový pár vlaků mezi Kralupy nad Vltavou a Kladnem a opačně. „Došlo tak k rozšíření provozu vlaků v hodinovém taktu až do přibližně jednadvaceti hodin," informoval mluvčí Českých drah Petr Pošta.

Trať Kralupy nad Vltavou - Louny
V úseku Kralupy nad Vltavou - Slaný je zavedena taktová doprava. Z Kralup nad Vltavou vlaky odjíždějí ve 49. minutě jako rychlý přípoj osobních vlaků z Prahy a osobáku a rychlíku z Ústí nad Labem. V opačném směru vlaky do Kralup nad Vltavou přijíždějí v 7. minutě po celé hodině jako rychlý přípoj na osobní vlak do Prahy a na osobák a rychlík do Ústí nad Labem.

„Vlaky tak výrazně zkracují pobyty ve Slaném v obou směrech. V ranní špičce v pracovních dnech jedou po třiceti minutách prakticky ve stávajících časových polohách. V ranní špičce navíc jede nový osobní vlak s odjezdem ze Slaného v minutu před osmou hodinou, jako rychlý přípoj v Kralupech na rychlík do Prahy," konstatoval mluvčí drah.

Trať Kralupy nad Vltavou - Velvary
Ve večerních hodinách v pracovních dnech jede nový pár osobních vlaků. Z Kralup nad Vltavou vlak odjíždí ve 23.20 hodin jako přípoj od osobního vlaku přijíždějícího ve 23.15 hodin z Prahy. Zpět z Velvar do Kralup nad Vltavou se vrací patnáct minut před půlnocí. Vlaky jedoucí ve 22.20 hodin z Kralup a v 22.45 hodin z Velvar se na koleje vydávají nově i o víkendech.

Trať Praha - Kladno
Nový pár spěšných vlaků jede denně z Masarykova nádraží do Kladna-Ostrovce. Z Prahy odjíždí v 11.02 hodin a zpět z Kladna ve 12.15 hodin.

Trať Hostivice - Podlešín
„Ke stávajícím vlakům zajišťujícím celodenní dopravní obslužnost z Hostivic do Středokluk přibyly dva nové páry vlaků jezdící denně. Vlaky navíc jedou z Masarykova nádraží před Dejvice a zpět. Jeden pár vlaků jede ráno (odjezd ze Středokluk ve 4.23 hodin, zpět se vrací v 5.53 hodin). Druhý pár jede odpoledne z Prahy (v 16.37 hodin a s odjezdem ze Středokluk v 7.46 hodin)," sdělil mluvčí Petr Pošta.

Vlaky slouží zejména pro cesty zaměstnanců firem v oblasti Dobrovíze. Cestujícím a především pracovníkům Amazonu začala před nedávnem nově sloužit vlaková zastávka Dobrovíz-Amazon.

Čtěte také: Začal platit nový jízdní řád. Vlaků přibude, jízdné mírně zdraží