Vzhledem k tomu, že jde o člena týmu dosavadního vedení, jehož působení se setkává s pozitivním hodnocením a středočeská záchranka bývá v celostátním srovnání řazena mezi nejlepší, neočekává se, že by jeho nástup na post nejvyšší měly provázet nějaké dramatické změny.

Knor je osobností velmi dobře známou v odborných kruzích v celé republice. Společně s lékařkou středočeské záchranné služby Janou Šeblovou a dalšími spolupracovníky připravil již druhé přepracované vydání publikace, kterou lze hodnotit jako praktickou učebnici záchranařiny. Kniha nazvaná Urgentní medicína v klinické praxi lékaře však není určena jen záchranářům; nejmodernější poznatky z oboru z ní mohou čerpat i členové týmů urgentních příjmů, lékaři působící v ambulancích či studenti vyšších ročníků medicíny.

Odcházející Bureš ve službách středočeského zdravotnictví zůstane. Má se stát ředitelem Oblastní nemocnice v Kladně. Vyhrál výběrové řízení na obsazení postu uprázdněného odchodem dřívějšího ředitele kladenské nemocnice Petra Poloučka (do Kladna přišel z náměstkovského postu v příbramské nemocnici), který vyhrál konkurs na obsazení ředitelského křesla v pražské Nemocnici Na Homolce.

Ekonom Bureš zvítězil mezi 11 uchazeči, kteří se do výběrového řízení na šéfa kladenské nemocnice přihlásili. „Do své nové funkce nastoupí ke dni 19. listopadu,“ připomněl středočeský radní pro oblast zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Téhož dne by Bureš měl být podle jeho slov také navržen do funkce předsedy představenstva.

Oblastní nemocnice Kladno
Kladenskou nemocnici povede Jaromír Bureš

Pověřen vedením krajské záchranky nebyl Bureš dlouho. Ještě před čtvrtrokem zastával v jejím vedení post ekonomického náměstka. Pak nahradil dlouholetého ředitele Martina Houdka, který rezignoval na počátku srpna poté, co ho k odchodu vyzval radní Bezděk.

Podle oficiálních sdělení to nebylo kvůli nespokojenosti s jeho prací, ale v souvislosti s tím, že státní zastupitelství podalo ke Krajskému soudu v Praze obžalobu v rámci takzvané druhé větve údajné korupční kauzy spojované ponejvíce se jménem někdejšího hejtmana Davida Ratha. Mezi obžalovanými figuruje i Houdek, a to v souvislosti s nákupem sanitek z roku 2012.

Sám Houdek dlouhodobě trvá na tom, že zakázka byla zcela v pořádku: zdůrazňuje, že ji neprovázely jakékoli úplatky nebo ovlivňování a sanitní vozy se podařilo pořídit mimořádně výhodně. „Jsem přesvědčen o své nevině. Nikdy a nikým mi nebylo vytknuto žádné manažerské pochybení – kromě trestního stíhání, nyní ve stadiu po podání obžaloby,“ konstatoval.

Houdek dal najevo, že se k odchodu sám rozhodl proto, aby uklidnil rozruch, který výzva radního Bezděka vyvolala mezi středočeskými politiky i v řadách zaměstnanců záchranné služby a její odborové organizace. Jeho tehdejší nástupce Bureš Deníku v srpnu řekl, že zdravotničtí záchranáři budou pokračovat v práci navazující na tu dosavadní – bez personálních změn i změn ve způsobu vedení.

Po Houdkově letním odchodu radní Bezděk informoval, že na obsazení postu ředitele záchranné služby, která funguje jako příspěvková organizace kraje, bude vypsáno výběrové řízení.

Ilustrační foto
Záchranáři letos vyráželi k více jak 700 pokusům o sebevraždu
Tragická nehoda v Třinci-Neborech.
V nynějším týdnu při nehodách zemřelo 22 lidí, letos dosud nejvíc