Jestliže tentokrát nese podtitul Dopravní nehoda, je jasné, komu je toto poučení určeno především: zejména řidičům. Ale vlastně všem, kteří se chtějí seznámit s postupy pomoci při dopravní nehodě – třeba i cyklistům, připomněla Petra Effenbergerová z centrály Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Podle jejích slov je nynější školení v oblasti poskytování první pomoci šito na míru právě účastníkům silničního provozu.

Ilustrační foto
Služby, které neplatí pojišťovny, chce desítkami milionů podpořit kraj

„Kurz, který je pro zájemce zdarma, ale zaujme i ostatní, kteří se chtějí seznámit s postupy technické a zdravotnické pomoci při dopravní nehodě,“ připomněla Effenbergerová. Z jejich dalších slov vyplynulo, že se účastníci mohou těšit na větší akci, při níž na ně nečekají jen užitečné informace; uvidí také mnohé zajímavosti. Nemá chybět třeba simulovaný nácvik vyproštění zraněného z havarovaného vozidla spojený s ošetřováním možných zranění – a součástí akce bude i předvedení postupu při postižení většího počtu osob.

První tematický kurz se uskuteční v Kladně, a to ve středu 28. února. Zájemce o nejnovější poznatky přivítají záchranáři od 17. hodiny v budově Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT na náměstí Sítná – ve Velkém sále (C1) v přízemí. Právě tam, kde záchranáři školili zájemce už v minulosti.

Pilotní kurz se koná pod záštitou hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), uvedla Helena Frintová z krajského úřadu. A zahájit jej přijdou radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) s ředitelem středočeských záchranářů Martinem Houdkem, doplnila Effenbergerová.

Cestování veřejnou dopravou mají zpříjemnit aktuální informace.
Cestování veřejnou dopravou zpříjemní nové ukazatele za miliony
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Středočeský kraj nabízí firmám slušnou sumičku na propagaci