Ve srovnání s obdobím před masivním vpádem koronaviru se nyní záchranka setkává s až o polovinu vyšším počtem požadavků na příjezd k pacientům.

Těch nyní bývá kolem půl tisícovky denně, připomněla v pátek hejtmanka Petra Pecková (za STAN).

„Zatímco před příchodem onemocnění covid-19 záchranáři ošetřili v průměru zhruba 330 pacientů denně, počty výjezdů v posledních dnech atakují číslo 500 za 24 hodin,“ uvedla. „Z těchto výjezdů je z pohledu nákazy koronavirem rizikových zhruba 20 procent,“ připomněla.

Porouchaný počítač zavinil škodu za půl milionu: způsobil požár i výbuch v rodinném domě v Kostelci nad Labem.
Porouchaný počítač zavinil škodu za půl milionu: způsobil požár i výbuch

Zahlcení linky 155 i posádek

Zkušenost záchranářů tlumočí krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS): třebaže záchranná služba má zasahovat především v případech ohrožení života a zdraví, nyní linku 155 přímo zahlcují telefonáty týkající se lidí s potvrzenou nákazou koronavirem. Volají jak samotní pacienti, tak lidé z jejich okolí. Často i s tím, že si nejsou jisti, zda by neměli zajít k praktickému lékaři – a chtějí, aby jejich stav raději posoudil nějaký zdravotník. „Jde však o případy, které obvykle mají jen mírný průběh,“ připomněl Pavlík, že mnohdy je na tom pacient podobně jako při běžné chřipce. „I přesto se volající dožadují příjezdu sanitního vozu a transportu do zdravotnického zařízení,“ konstatoval radní Pavlík. Podle něj je nejčastějším argumentem volajících nemožnost konzultace s praktickým lékařem. Deník se také od záchranářů dozvěděl, že někteří pacienti i sami připustí, že aktuálně by převoz do nemocnice nepotřebovali. Přesto na tom trvají, aby měli jistotu: kvůli obavám, že by ve špitále nemuselo zbývat místo, pokud by se jim později přitížilo.

Musí poznat, kdo nemůže čekat

Důsledkem nynějšího zatížení záchranky je i prodloužení průměrné dojezdové doby sanitky. Z dřívějšího průměru osm až devět minut od zavolání je to nyní 12 minut. A nesouvisí to jen s vyšším počtem výjezdů, vysvětlil ředitel krajské záchranky Jiří Knor. Koronavirus mění i jejich charakter. „Více času vyžaduje již počáteční telefonický kontakt s volajícím, aby operátorům podal kromě jiného i validní informace o možnosti nákazy covid-19, následné umisťování pacientů do vzdálenějších nemocnic podle kapacity volných lůžek, ale i to, že každé sanitní vozidlo po převozu rizikového pacienta musí před návratem do terénu projít časově náročnou dekontaminací,“ vysvětlil souvislosti šéf záchranářů.

Většina domácností vánoční stromek odstrojí po 6. lednu.
Vánoční stromky končí v kompostárnách. Jako potrava jsou pro zvířata nebezpečné

Jednotlivé skupiny posádek tak podle Knorových slov i přes maximální nasazení zvládnou výrazně méně výjezdů než za běžných podmínek. „Narůstá tak počet zdvojených výjezdů, kdy je potřeba posádky ve stejném čase a oblasti. V tu chvíli musí k pacientovi vyjet druhá posádka ze vzdálenější základny,“ upozornil šéf krajské záchranky.

Případy, které zjevně nejsou urgentní a operátoři tísňové linky to rozpoznají už při telefonátu na tísňovou linku, pak mohou čekat i dále než předepsaných 20 minut. Klíčové je totiž určit prioritu každého výjezdu tak, aby nedocházelo k časovým ztrátám u pomoci pacientům v život ohrožujících stavech; k těm musí sanitka dorazit co nejrychleji.

Nahrazovat praktického lékaře záchranka nemá
- Každodenní zprávy o počtu lidí nakažených koronavirem, které se objevují v médiích, vyvolávají u veřejnosti strach a nejistotu. To však zdravotnickému systému, který je v tuto chvíli přetížen, nepomáhá.
- Záchranná služba Středočechy prosí, aby se chovali odpovědně a nezneužívali záchranku tam, kde zásah záchranářů není potřeba. Je nutné, aby lidé covid-pozitivní dodržovali všechna hygienická a karanténní opatření a při mírných obtížích kontaktovali svého lékaře nebo hygienickou stanici – nikoli linku 155.
- Pokud velká část posádek záchranářů v kraji řeší jen lehčí formy nákazy zvládnutelné domácí léčbou, mohla by být hůře dostupná péče pro potřebné s vážnými a život ohrožujícími zdravotními komplikacemi.

Zdroj: Helena Frintová, Krajský úřad Středočeského kraje