Provázel zadávání zakázky trestný čin?

„Krajský úřad se domnívá, že jednáním těchto osob mohlo dojít ke spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ upřesnila Frintová. Uvedla, že dotyční se při návštěvě středočeské správy silnic představili jako osoby oprávněné vykonat kontrolu. „Vyžádali si řadu dokumentů, které se týkaly zejména veřejných zakázek. Vesměs se jednalo o interní neveřejné dokumenty této příspěvkové organizace kraje,“ uvedla Frintová. 

Být konkrétnější odmítla – nicméně podle zvěstí, které Deník zaslechl v úřednických kruzích v době podzimní krize středočeské koalice, by se zřejmě mělo jednat o návštěvu někdejšího předsedy jednoho z výborů středočeského zastupitelstva v doprovodu zástupce jisté auditorské firmy.

Vyjmutí dotace na projekt Čapí hnízdo spojovaný s údajně nezákonným postupem Andreje Babiše a jeho spolupracovníků z evropského financování neschválili v úterý členové Výboru Regionální rady Regionu soudržnosti Střední Čechy.
Vyjmutí Čapího hnízda z evropského financování Středočeši nepodpořili

Šokující výhrada: mizejí prý stamiliony

Pozornost k hospodaření správy silnic obrátil v minulosti bývalý předseda finančního výboru krajského zastupitelstva Michael Pánek (ODS). Ještě v pozici šéfa výboru (což je placená funkce vykonávaná na plný úvazek) vytrvale upozorňoval na své podezření, že v rámci hospodaření SÚSky ročně mizí neznámo kam 200 milionů korun. Za nesmysl tohle sdělení označila na jednání krajského zastupitelstva hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Pánek nicméně trval na svém: v krajské správě silnic, která ročně hospodaří s necelými dvěma miliardami korun, pravděpodobně docházelo a dochází ke škodám či nehospodárnostem vyčísleným ročně na dvě stě milionů: rok co rok.

Souběžně s jeho aktivitou připravovalo vedení kraje zadání auditu v krajské správě silnic. To ve středu zmínila i Frintová. A návštěva dvou osob, kterou podané trestní oznámení označuje jako neoprávněnou, podle ní spadá právě do času, kdy radní rozhodli o provedení auditu. Řeč je přitom o období, kdy došlo ke středočeské koaliční roztržce. Ta vyvrcholila v říjnu, kdy dosud vládnoucí koalici ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů nahradila spolupráce ANO s ČSSD za podpory komunistů (současně s tím se změnilo i složení zastupitelských výborů, přičemž odvolán byl i Pánek). 

Finanční toky ve správě silnic přitom tehdy patřily k hlavním bodům koaličních třenic, stejně jako samotné zadání auditu. Vzrušené dohadování o něm se loni táhlo od června až do koaliční změny. Jermanová se následně s nelibostí vyjádřila jak o roli někdejšího šéfa finančního výboru Pánka, tak o činnosti bývalého radního pro oblast investic investic, majetku a veřejných zakázek Martina Macháčka (STAN).

Středočeský kraj šetří při soutěžení dopravních staveb miliony korun. Ilustrační foto.
Rekonstrukci silnice pořídí kraj za necelých 22 milionů

Získal účastník řízení neoprávněnou výhodu?

Frintová ve středu konstatovala, že do výběrového řízení na provedení auditu se přihlásila společnost, kterou reprezentovala jedna z osob, na něž je nyní podáno trestní oznámení. „Firma, kterou tato osoba zastupovala, následně uplatňovala námitky proti výběru nejvhodnějšího uchazeče,“ konstatovala Frintová. S dodatkem, že existuje podezření, že osoby zmiňované v trestním oznámení po předchozí vzájemné dohodě měly v úmyslu v souvislosti se zadáním veřejné zakázky opatřit jedné společnosti účastnící se výběrového řízení výhody při zpracování nabídky pro výběrové řízení na úkor jiných soutěžitelů. Prostě: zajistit přístup k informacím, které konkurenti k dispozici neměli.

Tragická nehoda autobusu u Horoměřic na Praze - západ v pátek 12.ledna.
Místo, kde umírali lidé v autobuse, není podle policie nebezpečné

O zadání auditu rozhodla nejnižší cena

Počátkem listopadu rada kraje – již nová, s účastí sociálních demokratů – rozhodla, že audit interních procesů v Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje bude zpracován vítězem soutěže. Společností BDO Advisory, jež ze tří uchazečů o zakázku přišla s nejnižší nabídkovou cenou: 551 850 korun s DPH. V novém rozložení sil to provázelo další opozičně-koaliční dohadování jak o auditu, tak o důvěryhodnosti jeho výsledků vzhledem k ceně i kvalifikaci a zkušenostech auditorů. Pánek z ODS i Macháček ze STAN se k výsledkům výběrového řízení s vítězstvím této firmy stavěli kriticky – přičemž hejtmanka z ANO se na podzim ohrazovala s tím, že návrh oslovit tuto firmu původně přišel právě od tehdy ještě koaliční ODS; konkrétně jmenovala svého bývalého náměstka Martina Kupku.

Krajské handrkování míří k policii v Praze

Není pochyb o tom, že polemiky krajských politiků v souvislosti s auditem u silničářů budou pokračovat. Nyní ovšem vstupuje do hry nový trumf: podané trestní oznámení, na něž budou reagovat pražští kriminalisté. Středočeské policii záležitost nepřísluší; kraj i jeho správa silnic sídlí na pražském Smíchově. Právě proto bylo trestní oznámení podáno na státní zastupitelství pro Prahu 5 – z hlediska místní příslušnosti. 

Další vývoj je obtížné předjímat – nicméně případné zjištění, že výběr auditorské firmy mohl být spojen s nezákonným postupem, by v dohadování kolem auditu ještě mohlo být hodně třeskutým argumentem.

GDPR. Ilustrační foto.
Vzorové obce napoví ostatním, jak chránit osobní data